Høyrenasjonalt mareritt i Tyskland

Frauke Petry er partileder i anti-innvandringspartiet Alternative für Deutschland (AfD). Her taler hun på et møte i Berlin i september 2016, før partibråket startet for alvor.

Det tyske partiet Alternative für Deutschland (AfD) opplever tilbakegang på flere fronter, og da ikke minst i meningsmålingene. Det lover ikke godt i starten av den tyske valgkampen.

  • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Etter halvannet år med konstant økning i velgertilslutning har eventyret nå blitt avløst av et mindre mareritt for det høyrenasjonale tyske partiet Alternative für Deutschland, som trues av intern strid og raser i meningsmålingene. Og til høsten er det valg til Forbundsdagen. Håpet var at partiet skulle feie inn i det tyske parlamentet for første gang.

Les også

Over 3.500 angrep mot asylsøkere i Tyskland i fjor


Raste fra 25 prosent

I delstatsvalget i Sachsen-Anhalt i mars 2016 fikk AfD nesten 25 prosent av stemmene, og i delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern i september ble partiet større enn Angela Merkels CDU. Ifølge meningsmålingene hadde AfD på sitt høyeste punkt 15 prosent oppslutning blant velgerne på landsbasis, men nå ser det ut til at oppturen har tatt slutt.
I de nyeste meningsmålingene har AfD gått tilbake til mellom åtte og ti prosent av stemmene, og det er mer enn nok til å sikre representasjon i Forbundsdagen, men ikke til en like tung representasjon som det lenge har sett ut til.

Forklaringene på nedturen er mangfoldige, ifølge tyske medier og eksperter. Viktigst er det imidlertid at AfD stort sett har bygget hele sin politikk og popularitet opp rundt flyktninger og innvandrere. Og etter hvert som strømmen av asylsøkere på vei mot Tyskland har blitt bremset kraftig ned har partiets oppslutning sunket.

De to partilederne Frauke Petry og Joerg Meuthen i AfD ankommer en pressekonferanse i Berlin i september 2016.

Intern strid

– Konjunkturen for et protestparti holder seg som regel bare så lenge det fortsatt er grunnlag for protesten, skriver avisen Die Welt i en kommentar.
Avisen mener at tyske velgere også kan ha blitt skremt av den massive motstanden Donald Trump har løpt inn i som amerikansk president. Da han vant valget i USA i november var Alternative für Deutschlands medlemmer glad for seieren. Nå har imidlertid tilbakeslaget vist seg å være like stort.
I tillegg er AfD, som kun har eksistert som parti i rundt fire år, nok en gang plaget av interne stridigheter som ser ut til å føre til at mange velgere dropper sin støtte til partiet. Den nåværende striden i partiet startet da formannen for AfD i delstaten Thüringen, Björn Höcke, i januar holdt en tale for partiets ungdomsavdeling under et møte i Dresden. Talen vakte stor oppstandelse.

– Vi har behov for intet mindre enn en justering av vår historieoppfatning. Den må snus på hodet, sa Björn Höcke, og fortsatte med å snakke om minnesmerket for Holocaust i Berlin:
– Vi tyskere – det vil si vårt folk – er det eneste folket i verden som har bygget et monument til skammen i hjertet av vår egen hovedstad.

Höcke stemples som nazist

Uttalelsen førte til møter i AfDs ledelse, hvor partileder Frauke Petry forsøkte å få Björn Höcke ekskludert fra partiet. Det var det ikke tilstrekkelig flertall for. Siden da har den kontroversielle politikeren forsøkt å legge avstand til uttalelsen, og i helga sendte partiets ledelse ut en beskjed til alle medlemmer og sympatisører om å «stå sammen og holde fokuset på den kommende valgkampen».
Mange analytikere mener at Björn Höckes uttalelser gikk for langt for den alminnelige AfD-velgeren, selv om partiets ytterste høyrefløy støtter uttalelsene. Politiske motstandere bruker uttalelsen til å legge press på partiet – senest lederen av sosialdemokratenes parlamentariske gruppe, Thomas Oppermann, som i helga kom med denne anklagen:
– For meg er Björn Höcke en nazist. En som vil gjenopplive nazistpartiets etniske ideologi er det ikke plass til å vårt demokrati, sa Thomas Oppermann på et sosialdemokratisk møte i Thüringen, Björn Höckes delstat.

Nettopp sosialdemokratene, med partiets nyvalgte leder og kanslerkandidat Martin Schulz i spissen, har lagt seg foran alle andre partier i de siste meningsmålingene, og har tatt tilbake velgere fra AfD med en folkelig og aggressiv stil som ikke levner meget til overs for den såkalte høyrepopulismen.
Oppgjøret om kanslerposten mellom Schulz og Angela Merkel har allerede tatt så mye oppmerksomhet i mediene at AfD, som har levd av å levere bombastiske overskrifter og uttalelser, ikke klarer å henge med.
Kansleren selv sendte en provoserende hilsen og den antiislamistiske bevegelsen Pegida, som bruker mottoet «Wir sind das Volk» («Vi er folket»), da hun i helga talte for CDU i Mecklenburg-Vorpommern:
– Det er ingenting som rettferdiggjør at en liten gruppe av vårt samfunn skal definere hvem folket er. Folket er hver eneste person som lever i dette landet, sa Angela Merkel.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. CDU
  2. Pegida
  3. Angela Merkel

Mest lest akkurat nå

  1. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

  2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

  4. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

  5. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg

  6. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv