Dommer: Trumps innreiseforbud er rettet mot muslimer

Donald Trumps muslim-uttalelser i valgkampen brukes til å stanse den nye versjonen av hans omstridte innreiseforbud.

President Donald Trump må foreløpig vinke farvel til også den nye versjonen av innreiseforbudet. Foto: Evan Vucci / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Justisminister Douglas Chin på Hawaii viser en "shaka", en utbredt måte å hilse på på Hawaii, på vei inn til den føderale domstolen for å diskutere Trumps nye innreiseforbud onsdag. Folk skal møtes med "aloha og respekt" på Hawaii, har han tidligere uttalt. Foto: Marco Garcia / AP / NTB scanpix
Den føderale dommeren Derrick Watson på Hawaii tror ikke noe på at Trumps innreiseforbud ikke er rettet mot muslimer. Foto: George Lee / The Star-Advertiser / AP / NTB scanpix
Justisminister Ellen Rosenblum i Oregon har sagt at innreiseforbudet skader delstaten og dens innbyggere, arbeidsgivere, utdanningsinstitusjoner, helsevesen og økonomi. Her svarer hun på spørsmål under en pressekonferanse utenfor den føderale domstolen på Hawaii onsdag. Foto: Marco Garcia / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det nye innreiseforbudet ble stanset av dommeren Derrick Watson på Hawaii bare noen timer før det skulle tre i kraft natt til torsdag.

Watson tror ikke på regjeringens forsikringer om at forbudet bare dreier seg om nasjonal sikkerhet og å redusere risikoen for terrorangrep. Trumps egne uttalelser viser tydelig at motivet er å holde muslimer ute av USA, mener dommeren.

Han viser til følgende uttalelse fra Trump i valgkampen i fjor: "Donald J. Trump tar til orde for en total og fullstendig stans i muslimers innreise til USA."

Det er ikke meningen at amerikanske domstoler skal spekulere på hvilke eventuelle skjulte motiver regjeringen har for å fatte beslutninger. Men Trumps motiver er overhodet ikke skjult, mener Watson.

– Trump sa muslimforbud

Uttalelser fra Trumps rådgiver Rudi Giuliani blir også brukt til å begrunne opphevelsen av innreiseforbudet. Giuliani fortalte om bakgrunnen for det første innreiseforbudet i et TV-intervju i januar.

– Da Trump først presenterte det, sa han "muslimforbud". Han ringte meg og sa: "Sett sammen en kommisjon. Vis meg hvordan dette kan gjøres på en lovlig måte", sa Giuliani, som er tidligere ordfører i New York.

Watson mener innreiseforbudet strider med grunnlovens forbud mot diskriminering på religiøst grunnlag. I tillegg mener han at forbudet vil ramme delstaten økonomisk hvis det begrenser antallet studenter og turister på Hawaii.

Myndighetene både på Hawaii og i en rekke andre delstater har gått til sak for å stanse Trumps nye presidentordre. Torsdag ble det kjent at ordren også blokkeres av en dommer i Maryland. Dommeren mener, i likhet med Watson, at Trumps egentlige hensikt er å stenge ute muslimer.

–Juridisk feilgrep

Trump langer ut mot Watsons blokkering og kaller avgjørelsen "fryktelig".

–Vi snakker om vår nasjons sikkerhet, tryggheten og sikkerheten for vårt folk, sier presidenten. Han mener det første innreiseforbudet aldri skulle vært satt til side.

–Denne kjennelsen gjør at vi fremstår som svake, sier Trump og beskriver avgjørelsen som et juridisk feilgrep uten sidestykke.

Til en jublende folkemengde på et politisk massemøte i Nashville i Tennessee onsdag lovet han å anke kjennelsen, om nødvendig helt til Høyesterett.

–Vi kommer til å vinne, sa han.

Forbud for seks land

Trumps første innreiseforbud ble stanset av dommeren James Robart i Seattle 4. februar. Det hvite hus anket ikke til Høyesterett, men valgte i stedet å jobbe med et nytt og noe mindre omfattende forbud.

Trumps nye presidentordre kom 6. mars og inkluderer innreiseforbud for borgere fra seks overveiende muslimske land, ikke sju som første gang. Syria, Libya, Somalia, Sudan, Iran og Jemen er fortsatt omfattet, mens Irak er strøket fra listen.

I tråd med det opprinnelige forbudet settes USAs flyktningprogram på vent i 120 dager, men innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger, er fjernet i det siste forbudet. Flyktninger som allerede har fått opphold i USA, blir ikke stanset av den nye presidentordren.

En annen endring er at personer som allerede har gyldig visum til USA, ikke nektes innreise. Formuleringer som ble tolket som et unntak for kristne minoriteter i landene på listen, er også fjernet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

  2. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

  3. Ny utrolig rekord for Haaland

  4. Ryfylke har fått sin første vingård

  5. Nærbø tapte hårfint i Italia - håpet om avansement lever framleis

  6. Flere europeiske land melder om omikronsmitte