Maduros forsamling har sparket riksadvokaten

Venezuelas nye grunnlovsgivende forsamling har sparket riksadvokat Luisa Ortega Diaz, en uttalt kritiker av president Nicolás Maduro. 

Luisa Ortega Diaz (bildet) har vært en av president Maduros mest frittalende kritikere. Foto: AP / Ariana Cubillos / NTB scanpix
  • Dag Kjørholt
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

"Forræder» og «rettferdighet» var blant ropene fra forsamlingen da dens 545 medlemmer lørdag ettermiddag enstemmig vedtok å fjerne Ortega Diaz (59) fra stillingen.

Ortega Diaz erstattes av Tarek William Saab, en trofast støttespiller for president Maduro, og Saab har fått vide fullmakter til å «reformere» riksadvokatens kontor.

Avstemningen var det første punktet på agendaen da forsamlingen begynte sitt arbeid lørdag, etter at den for første gang trådte sammen fredag.

Meldingen om vedtaket kom få timer etter at Ortega Diaz varslet på Twitter at hennes kontor i hovedstaden Caracas var omringet av sikkerhetsstyrker som nektet henne adgang til bygningen.

– Jeg fordømmer denne handlingen foran det nasjonale og internasjonale samfunnet, skrev Ortega da på Twitter.

Utestenges

Kort tid før Ortega Diaz ble sparket, varslet den søramerikanske handelsblokken Mercosur at den har besluttet å suspendere Venezuela på ubestemt tid. Beslutningen ble fattet av utenriksministrene fra Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay under et møte i São Paulo lørdag, og begrunnelsen er Venezuelas brudd på «demokratiske normer».

De fire utenriksministrene oppfordrer i en uttalelse Maduro til å frigi politiske fanger og umiddelbart iverksette en politisk overgangsprosess.

– Vi sier, nok av dette! Nok dødsfall, nok undertrykkelse. Det skal ikke være mulig å påføre folket slik tortur, sa Brasils utenriksminister Aloysio Nunes etter møtet, ifølge Reuters.

Venezuela var fra før av midlertidig suspendert fra handelsblokken. Det nye vedtaket krever at landet gjeninnfører demokratisk orden før suspensjonen eventuelt oppheves.

Kritiker

Den nå sparkede riksadvokaten Ortega har vært en av president Maduros mest frittalende kritikere og har gjentatte ganger forsøkt å stoppe opprettelsen av den Maduro-kontrollerte forsamlingen.

I slutten av juni sørget høyesterett for at hun ikke får forlate landet og frøs alle hennes verdier og eiendommer for det den påsto var alvorlige forseelser foretatt av hennes kontor.

Ortega var lenge en av tidligere president Hugo Chávez' nærmeste allierte. I mars vendte hun ryggen til hans etterfølger Maduro.

Så sent som torsdag ba hun en lavere rettsinstans skrive ut en kjennelse for å blokkere opprettelsen av den kontroversielle forsamlingen som er blitt fordømt både i hjemlandet og internasjonalt.

Luisa Ortega Diaz har også iverksatt en undersøkelse av valget på ny forsamling etter vedvarende påstander om omfattende valgfusk.

Protester

Forsamlingen som ble valgt sist søndag, har fått makt til å skrive en ny grunnlov og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Så mange som 40 land har ifølge The Guardian protestert mot den nye forsamlingen, som anses som et verktøy for Maduro til å sikre sin egen makt.

Opposisjonen i Venezuela boikottet valget.

Publisert: