Angripere i London og Brussel handlet alene

De to mennene som gikk løs på soldater og politifolk i Brussel og London, handlet begge alene, tror politiet. Begge ropte «Allahu akbar» under angrepet. 

Publisert: Publisert:

Politiet sperret av området rundt Buckingham Palace fredag kveld. Foto: Lauren Hurley / AP / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over to år gammel

Utenfor Buckingham Palace i London stanset en 26-åring bilen han kjørte rett foran en politibil. Tre politimenn gikk bort til mannen, og da de så at han strakte seg etter et 1,2 meter langt sverd på passasjersiden i bilen, gikk de til pågripelse.

Politifolkene brukte CS-gass for å uskadeliggjøre mannen, som gjentatte ganger skal ha ropt «Allahu akbar» (Gud er størst) da de forsøkte å trekke ham ut av bilen.

Var alene

To av politifolkene ble sendt til sykehus med lettere skader etter basketaket. 26-åringen fikk også lettere skader, men sitter nå i varetekt.

Mannen, som kommer fra Luton-området, er siktet for terrorisme og overfall på politiet.

– Vi tror at han handlet alene og leter på det nåværende tidspunkt ikke etter andre mistenkte, sier en talsmann for britisk politi, Dean Haydon.

Mannens identitet er ikke kjent, og det er heller ikke kjent om han kan knyttes til ekstreme miljøer eller grupper.

Brussel-angrep

Hendelsen ved Buckingham Palace kom om lag en time etter et lignende angrep i Brussel, der en mann angrep to soldater med kniv. Også denne angriperen skal ha ropt «Allahu akbar».

Ifølge den belgiske TV-stasjonen RTBF var gjerningsmannen en somalisk mann i 30-årene, som ble skutt og alvorlig såret under angrepet. Han døde kort tid etter på sykehuset.

De to soldatene som ble angrepet, fikk mindre kuttskader i ansiktet og på hender.

Belgisk politi tror at også denne angriperen handlet alene, men etterforsker saken som en terroraksjon.

Høy beredskap

Både britisk og belgisk politi er i høy terrorberedskap etter flere angrep det siste året. Storbritannia har opplevd tre terrorangrep i år, det verste under en Ariana Grande-konsert i Manchester i mai der 22 mennesker ble drept i en bombeeksplosjon.

I to andre angrep ble det med overlegg kjørt biler inn i menneskemengder, noe som kostet 13 mennesker livet.

Nærmere 35.000 mennesker ble drept i terroraksjoner i fjor, men bare 0,7 prosent av ofrene ble drept i Europa, viser statistikk fra Global Terrorism Database.

269 av fjorårets 13.488 terrorangrep fant sted i Vest-Europa og kostet til sammen 238 mennesker livet.

Publisert: