Ingen nedgang i verdens våpensalg

EU og EU-landene er blant de første til å heve stemmen mot konflikter rundt om i verden. Men de ignorerer da at det er de selv som selger mye av utstyret og våpnene som brukes.

Et F-35 kampfly fra amerikanske Lockheed Martin tar av for en testflygning i Forth Worth i Texas.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Nesten to tredeler av firmaene som bidrar til det internasjonale markedet for militært materiell og våpen, fra fly til marinefartøyer og radar- og rakettsystemer, hører hjemme i Europa og USA. Halvparten er amerikanske, ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

Det største i 2015 er amerikanske Lockheed Martin som har hatt førsteplassen siden 2009 og i fjor solgte våpen til en verdi av 36,4 milliarder dollar.

Like bak ligger Boeing med militært salg til en verdi av 28 milliarder dollar, og britiske BAE Systems, som hadde et salg på 25,5 milliarder dollar.

Andre europeiske firmaer med store salg av militært materiell er Airbus på sjuende plass og italienske Finmeccanica på niende, og lenger nede på listen tyske ThyssenKrupp og franske SAFRAN.

Europas salg øker

Det internasjonale salget av våpen og militært materiell i 2015 sank med 0,6 prosent i forhold til året før, mens det vesteuropeiske salget steg med 6,6 prosent.

Elleve russiske firmaer som står på listen over 100 firmaer, står for rundt 10 prosent av det internasjonale salget. Kinesiske firmaer er ikke med på grunn av manglende data, men SIPRI mener at ni firmaer fra Kina burde vært på listen.

USA er fortsatt landet som kjøper mest våpen til en verdi av 596 milliarder dollar. Det er 36 prosent av markedet, nesten tre ganger så mye som Kina som ligger på annenplass. Saudi-Arabia er på tredje plass, og Russland på fjerde.

Største importør er India, som kjøper for dobbelt så mye som Saudi-Arabia. Kina, De forente arabiske emirater og Australia fulgte deretter.

Vanskelig balanse

For de europeiske landene som stadig er først i rekka med å be krigende parter om å legge ned våpnene eller avstå fra tiltak som eskalerer konflikter, er det en vanskelig balanse når de selv selger mange av våpnene.

Men våpeneksport blir sett på som viktig for å holde industrien i gang og opprettholde arbeidsplasser i tider med økonomiske innstramminger.

Land som Storbritannia, Tyskland og Frankrike er ikke store nok markeder alene, og det gjelder i enda større grad mindre land.

Pieter Wezeman ved SIPRI sier at problemet er at det ikke er utviklet et samlende syn på fredspolitikk og våpeneksport når det gjelder landene som forsynes med europeiske våpen.

Saudi-Arabia

Han trekker blant annet fram konflikten i Jemen, som involverer Saudi-Arabia som er en viktig kjøper av europeiske våpen.

Verken Storbritannia, Sverige eller Tyskland, som alle selger våpen til Saudi-Arabia, har tenkt grundig gjennom hvordan de ser for seg at konflikten kan avsluttes og hvilken rolle deres våpen spiller, sier Wezeman.

Både EU-parlamentet og den nederlandske nasjonalforsamlingen har bedt om en våpenembargo mot Saudi-Arabia, men Sveriges utenriksminister Margot Wallström sier de foretrekker å forholde seg til sanksjoner fra FN eller EU.

Les også

 1. Norsk selskap med milliardkontrakt for F-35

 2. Her er Norges første F-35-kampfly

 3. USA hevder nye overvåkingsfly koster langt mer

 4. VG: Forsvaret får nye ubåter og overvåkingsfly

Publisert:
 1. Fly
 2. EU
 3. Airbus
 4. Boeing
 5. Lockheed Martin

Mest lest akkurat nå

 1. Årsmøtet kastet Danielsen – Moi Nilsen overtar

 2. Professor la seg flat etter upassende meldinger

 3. – Me må ha lengre varsel. Nå blir det bare kaos

 4. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 5. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 6. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave