Russere reagerer med latterlig­gjøring og skepsis på lommelykt-demo

Aleksej Navalnyjs støttespillere lyste med lommelykter på mobiler i en ny demonstrasjon i Russland søndag. I sosiale medier vekket stuntet også skepsis.

En demonstrant holder opp telefonen sin med lommelykten på under markeringen i Moskva.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Folk i byen Omsk i Sibir lyste med telefonene sine søndag.
Her står Leonid Volkov sammen med Aleksej Navalnyj i Tyskland 17. januar. Etter arrestasjonen av Navalnyj har det vært flere demonstrasjoner i Russland, denne gangen er det planlagt en rolig protest med lommelykter.
Søndag morgen deltok noen allerede i en demonstrasjon til støtte for Aleksej Navalnyj og kona hans Julija Navalnayja, i Moskva.

Navalnyjs team hadde på forhånd bedt støttespillere om å tenne lys og lyse med lommelykt i nærheten av hjemmene sine. Den nye protestformen tas i bruk etter massedemonstrasjoner der over 10.000 personer skal ha blitt pågrepet de siste ukene.

Demonstrasjonen, som sammenfalt med valentinsdagen under mottoet «Kjærlighet er sterkere enn frykt», begynte i Khabarovsk øst i landet. Demonstrasjonen skulle også være et svar på politiets «vold og undertrykkelse» mot dem i tidligere demonstrasjoner.

Flere russere skrev imidlertid i sosiale medier i forkant at de synes protestplanene virket tullete. Mange gjorde narr av oppfordringen, men flere sa likevel at de vil delta.

– Kreml er redd

Leonid Volkov, en av Navalnyjs medarbeidere, sa at markeringene ville gå fredelig og rolig for seg.

– Kreml er redd for lommelyktaksjonen fordi en såpass fredelig begivenhet vil gjøre at opposisjonen får flere støttespillere som ikke er klare til å være for synlige og involverte i protestene, sa Volkov i en YouTube-video.

«Husk å lade mobilene deres, da» skrev mange russere i sosiale medier i helgen. De ble oppfordret til å lage hjerter med lys og lommelykt for å uttrykke solidaritet med Navalnyj på valentinsdagen.

I byen Kazan, som ligger rundt 700 kilometer øst for Moskva, ble ni personer pågrepet etter en demonstrasjon som var godkjent på forhånd, ifølge organisasjonen OWD-Info.

I Moskva og St. Petersburg samlet demonstranter seg i markeringer til støtte for kona til Navalnyj, som antas å måtte være atskilt fra sin fengslede mann i flere år.

Sammenligner med Ukraina

Kreml sa i forkant at de kom til å straffeforfølge brudd på loven. Statlig eide TV-kanaler i landet sier slike demonstrasjoner er «etter håndboka for revolusjoner». De har vist klipp fra demonstrasjoner på i Ukraina i 2014, som også var med lommelykter, mot Viktor Janukovitsj og hans politiske og økonomiske støttespillere. President Janukovitsj ble avsatt etter protestene.

Putin ser demonstrasjonene som et forsøk fra hans politiske motstandere på å utnytte misnøye blant befolkningen.

– Våre motstandere eller potensielle motstandere har alltid betrodd seg til og benyttet ambisiøse, maktsyke mennesker, sa Putin i et intervju som ble sendt på den statlige TV-kanalen Rossija-24 søndag.

Navalnyj ble pågrepet da han vendte tilbake til Russland 17. januar. Siden da har en rekke demonstrasjoner blitt gjennomført i landet.

Russisk påtalemyndighet og politi har gjentatte ganger advart russere mot å delta i demonstrasjoner som ikke har fått tillatelse.

Publisert:
  1. Aleksej Navalnyj
  2. Russland
  3. Protest

Mest lest akkurat nå

  1. Tankbil veltet: Saktegående kø på E39 og inn mot Randaberg sentrum

  2. 20 grader i dag, uvær til natten

  3. Først da turisttrafikken omtrent var borte, fikk Sandnes svar om Preikestol-skilting

  4. Ferde vil øke bom­takstene på Nord-Jæren

  5. Lokalt lag storspilte - klar for kvartfinale

  6. Rundt 15 prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet det ikke