Ny bok: Trump fullt klar over at han ga amerikanerne feil informasjon om koronaviruset

President Donald Trump dysset bevisst ned hvor farlig koronaviruset var, ifølge en ny bok fra gravejournalisten Bob Woodward.

President Donald Trump under et valgkampmøte på Smith Reynolds Airport tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:

Boka har fått tittelen «Rage» (Raseri). Onsdag publiserte både Washington Post og CNN utdrag fra boka, som skal utgis 15. september.

Ifølge den kjente gravejournalisten har Trump fortalt ham at han visste at koronaviruset var livstruende og langt farligere enn en vanlig influensa.

– Du bare puster inn luft og det er slik det overføres. Så det er en svært vanskelig en. Det er en veldig kinkig en. Den er også mer dødelig enn en hard influensa, sier Trump i et intervju med Woodward 7. februar.

Deretter legger han til at «dette er dødelige greier».

I offentligheten valgte presidenten imidlertid å gi en helt annen framstilling. Blant påstandene var at koronaviruset ikke var noe verre enn en vanlig influensa, at det snart kom til å forsvinne og at myndighetene hadde det under full kontroll.

Erkjente nedtoning

Noen uker senere innrømmet han overfor Woodward at han forsøkte å framstille viruset som mindre farlig enn det var.

– Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa han i et intervju 19. mars.

Trump utdypet onsdag lokal tid hvorfor han forsøkte å ufarliggjøre viruset og viste til at han prøvde å styrke nasjonen og unngå å presse opp prisene på nødvendige varer.

– Faktum er at jeg er en cheerleader for dette landet. Jeg elsker vårt land og jeg ville ikke at folk skulle bli redde. Jeg ville ikke skape panikk i landet eller i verden, fortalte han på en pressekonferanse i Det hvite hus.

– Vi ville vise selvsikkerhet. Vi ville vise styrke, sa han videre.

Trumps offentlige kommentarer antydet likevel at han forsøkte å styre folk til å ignorere problemene som ventet, skriver nyhetsbyrået AP.

– Farlig og uegnet

Woodwards bok er basert på 18 intervjuer med Trump i perioden fra 5. desember i fjor til 21. juli i år.

Den prisvinnende journalisten, som er kjent for å ha avslørt Watergate-skandalen, har også gjort en rekke bakgrunnsintervjuer med personer som har samarbeidet tett med Trump.

Flere av dem gir svært negative karakteristikker av Trump. Blant dem er tidligere forsvarsminister Jim Mattis, som kaller Trump for «farlig» og «uegnet» til å være president.

En annen er USAs tidligere nasjonale etterretningssjef, Dan Coats, som fortsatt tror at Vladimir Putin må ha ett eller annet på Trump, selv om det ikke finnes etterretning som underbygger det. Grunnen er at Coats ikke finner noen annen forklaring på hvorfor Trump oppfører seg som han gjør, ifølge Woodward.

Biden: «Han løy»

Demokratenes presidentkandidaten Joe Biden beskylder Trump for å forråde det amerikanske folket og sa at han bevisst løy om koronaviruset.

– Han visste hvor dødelig det var. Det var mye dødeligere enn influensa, sa Biden på et arrangement i Michigan, en av vippestatene i årets presidentvalg.

Biden omtaler fortielsen fra presidenten som «pliktforsømmelse» og «en skam».

– Han visste og tonet det ned med vilje. Og enda verre, han løy til det amerikanske folket. Han løy med viten og vilje i månedsvis om trusselen mot landet, sa Biden i det verbale angrepet på presidenten.

For ros til ris

Trump insisterte lenge på at han ikke ville bruke munnbind i forbindelse med koronakrisen. Den første gangen han hadde på seg munnbind offentlig, var i juli.

Under utbruddets første fase roste han også Kinas håndtering, før han gikk over til å anklage Kina for å ha latt viruset spre seg til resten av verden.

Trump har gjentatte ganger uttalt at hans håndtering av utbruddet har vært en suksess, blant annet ved å vise til at han tidlig besluttet å forby innreise for folk som kom fra Kina og fra hardt rammede land i Europa.

Meningsmålinger viser imidlertid at to av tre amerikanerne er misfornøyde med Trumps håndtering.

USA er det landet i verden som er hardest rammet av koronapandemien. Antall koronarelaterte dødsfall er snart ventet å passere 200.000.

Les også

 1. Norsk­amerikanerne kan avgjøre president­valget

 2. Hva er forskjellen på Trump og Biden?

 3. Et alvorlig angrep på det tydeligste kjenne­tegnet på en fri, liberal retts­stat: Frie valg

 4. Trump åpner for å bruke egne penger på valgkampen

Publisert:
 1. Koronaviruset
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Presidentvalget i USA

Mest lest akkurat nå

 1. Seier til Viking med hele fire mål!

 2. Lørdag kveld gjenopplevde Christer sin egen kollaps på fotballbanen

 3. Solbakkens sønn med rørende melding

 4. Dei har bygd eit hus svevande mellom fjord og himmel

 5. Politiet måtte stoppe sjalusidrama på Olivia

 6. – Noen ganger dukker det opp en sang som bare er perfekt. Den limer seg til hjernen. Du blir avhengig av den