Tyske og italienske Nato-styrker har returnert etter 20 år i Afghanistan

Etter nesten 20 år i Afghanistan landet tyske og italienske styrker i hjemlandene onsdag. USA kan være ute innen få dager.

Tyske soldater stilte opp på rullebanen ved flybasen Wunstorf i Nord-Tyskland for en kort seremoni etter å ha returnert fra Tyskland.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:

En rekke europeiske land har trukket ut styrkene sine de siste dagene og ukene. USA, Italia, Tyrkia, Storbritannia og Tyskland er de fem landene som har bidratt med flest soldater i operasjonen.

Både uttrekkingen og tilbakekomsten var lavmælt, blant annet på grunn av koronapandemien.

Historisk kapittel

Tre fly landet på flybasen Wunstorf nord i Tyskland onsdag ettermiddag. Soldater med munnbind stilte seg opp på rullebanen for en kort seremoni.

I alt 59 tyske soldater har mistet livet i forbindelse med utplasseringen i Afghanistan. 150.000 tyske menn og kvinner har tjenestegjort i landet siden 2001.

– Et historisk kapittel er sluttet. Etter nesten 20 år med tysk utplassering har de siste soldatene fra Bundeswehr forlatt Afghanistan i kveld, sa forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i en uttalelse tirsdag kveld, kort tid etter at det siste flyet hadde lettet fra bakken.

Italienske styrker landet onsdag

De italienske styrkene har vært en del av Nato-styrkene og operasjonen «Resolute Support». I april ble det besluttet at alle disse skal være ute innen 11. september.

– I går kveld ble det italienske oppdraget i Afghanistan offisielt avsluttet, sa forsvarsminister Lorenzo Guerini etter at flere titall soldater landet på flyplassen i Pisa onsdag.

De siste 20 årene har 50.000 italienske soldater vært utplassert i Afghanistan. 53 av disse er blitt drept og 723 såret.

Opptrapping i vold

Nato har ikke oppgitt hvor mange land som fortsatt har styrker igjen i Afghanistan, ifølge AP. Det er også meldt om at både Polen og Australia har trukket seg ut.

De siste norske soldatene som hadde vært utplassert i Afghanistan, landet på norsk jord lørdag.

Det har vært en opptrapping i vold og kamper siden USA begynte å trekke seg ut forrige måned, og Taliban har tatt kontroll over nye områder.

Ute innen 11. september

USA har sagt at de vil ha trukket alle sine styrker fra Afghanistan innen 11. september, som markerer at det er 20 år siden terrorangrepene i USA, og som utløste de amerikanske angrepene mot al-Qaida.

Ifølge Reuters' kilder kan det amerikanske militæret avslutte sin tilbaketrekning innen få dager. Likevel vil noen styrker bli igjen for å beskytte den amerikanske ambassaden og Kabuls lufthavn, opplyser tjenestepersoner i det amerikanske forsvaret til Reuters.

Ifølge CNN er det snakk om rundt 650 soldater ved ambassaden og flere hundre også ved lufthavnen.

Publisert:
  1. Afghanistan
  2. Nato

Mest lest akkurat nå

  1. Tromsø utlignet på overtid

  2. Da hun ble gravid med sin homofile venn, ringte Anniken Huitfeldt for å spørre om det alle lurte på

  3. Over en million tv-seere så huset deres i beste sendetid

  4. Se alle bildene her

  5. Vålerenga ligger under i Drammen

  6. Finn stanser annonser med passtimer til salgs