Høyreekstrem franskmann dømt for terrorplaner under fotball-EM

En franskmann er i en ukrainsk domstol dømt til seks års fengsel for planer om å utføre et terrorangrep i Frankrike under fotball-EM i 2016.

Fotball-EM i Frankrike var et mål for mannen. Foto: NTB Scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Ifølge den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU hadde mannen, som skal være høyreekstremist, til hensikt å utføre 15 angrep, blant annet mot moskeer og synagoger i Frankrike.

– En 27 år gammel fransk statsborger er dømt for besittelse av ulovlig våpen, ammunisjon og eksplosiver, og for forberedelser til å utføre et terrorangrep på fransk jord, sier en talsperson for ukrainsk påtalemyndighet mandag.

Stort arsenal

Franskmannen ankom Ukraina i desember 2015, og han ble tatt med et stort våpenarsenal som han skal ha skaffet seg i det krigsherjede Øst-Ukraina.

SBU har offentliggjort videobilder av franskmannen sammen med store mengder våpen, deriblant 125 kilo militært sprengstoff. 27-åringen jobbet for et landbrukskollektiv.

Han ble pågrepet da han forsøkte å krysse grensa til Polen, og ifølge SBU hadde han bedt en ukrainsk borger om hjelp til å bringe arsenalet til Frankrike.

Ukrainsk påtalemyndighet har tidligere opplyst at SBU kom på sporet av franskmannen etter tips fra en ukrainsk soldat som 27-åringen hadde inngått en avtale om å kjøpe våpen fra. Etterretningstjenesten lot ham kjøpe våpnene for så å pågripe ham.

Anker

Franske myndigheter har ennå ikke kommentert saken, og 27-åringen ga ingen forklaring på handlingene sine under rettssaken, ifølge forsvareren.

– Han ba bare retten ta hensyn til at han ikke er sosialt farlig og at han ønsker å vende tilbake til samfunnet så snart som mulig og leve et normalt liv, sier hans advokat Oleg Lyagutko til det franske nyhetsbyrået AFP.

Klienten vil anke deler av kjennelsen, trolig den som dreier seg om forberedelser av en terrorhandling, ifølge forsvareren.

– Det finnes så å si ikke noe bevis, sier Lyagutko.

Ukrainske myndigheter mener mannens motiv var å protestere mot Frankrikes innvandringspolitikk og islams utbredelse.

Publisert:
 1. Frankrike
 2. Fotball-EM
 3. Terror
 4. Ukraina
 5. Fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy

 2. Lastebil har veltet i Sandnes - føreren er nå ute

 3. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

 4. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

 5. Korona-dødsfall i Strand

 6. Ny koronaforskrift for Stavanger enstemmig vedtatt