Innvandrere bekymret for høyrepopulismens framvekst i Sverige

Velgere og lokalpolitikere i bydelen Rinkeby i Stockholm sier de er bekymret etter å ha sett hvor godt Sverigedemokraterna har gjort det på meningsmålingene.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nyhetsbyrået AFP besøkte søndag ettermiddag et valglokale på en skole i Rinkeby, der over 80 prosent av innbyggerne har innvandrerbakgrunn.

Hassan Abdullahi, som er medlem av det sosialistiske Vänsterpartiet, sier han «ikke er redd, men bekymret» over SDs frammarsj.

– Røttene deres er nazistiske, og vi vet hva nazismen har gjort i Europa, sier han, mens han deler ut stemmesedler til forbipasserende velgere.

Misky, en 19 år gammel jente bosatt i bydelen, stemmer for første gang i år.

– Mange av vennene mine ble interessert i å stemme da de så hvor store SD var. Dette skremmer meg litt, sier hun.

SD ligger ifølge meningsmålingene an til å få rundt 20 prosent i søndagens valg. Partileder Jimmie Åkesson har tidligere uttalt at muslimer «er den største utenlandske trusselen siden andre verdenskrig», og går til valg på å innføre strengere innvandringspolitikk.

Moskeen i Rinkeby har gitt sine medlemmer beskjed om å komme seg ut å stemme, sier Mohamad, en 21 år gammel student. Han vil ikke røpe hvem han selv planlegger å stemme på, men er klar på hvem som ikke får hans støtte.

– Jeg stoler ikke lengre på Socialdemokraterna, sier 21-åringen.

Regjeringspartiet sikret seg nærmere 70 prosent av stemmene fra Rinkeby i 2014, men kun 50 prosent av de stemmeberettigede fra bydelen benyttet seg av stemmeretten. 45 år gamle Badou Ngie tror på større mobilisering i år.

– Vi er på vei i riktig retning, det er veldig viktig nå som ekstremistiske partier er mer populære, sier han.

Publisert: