Den rike delen av Italia er neste ut...

Søndag skal det avholdes folkeavstemninger i to rike regioner i Nord-Italia, nemlig Lombardia og Veneto. Spørsmålet til folket er om de vil ha større selvstyre.

Dette er medlemmer av italienske Lega Nord som demonstrerer utenfor det spanske konsulatet i Milano dagen etter folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober. De viser sin støtte til frigjøringskampen til katalanerne.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det meldes om rolige tilstander både i Milano, hovedstaden i Lombardia, og i Venezia som er hovedstad i Veneto.

Besøkende kan knapt registrere at det skal holdes en folkeavstemning om noen få dager.

Les også

Hvem skal få sitt eget land?

Situasjonen Nord i Italia er altså totalt forskjellig fra Catalonia før folkeavstemningen der den 1. oktober. Uken før gikk tusenvis av både tilhengere og motstandere ut i gatene og demonstrerte, og selve avstemningen ble som kjent forsøkt stanset med alle midler, inkludert voldsbruk fra politiet.

Les også

Nervøs seiersglede dagen derpå

Mindre på spill

Så står da også mye mindre på spill i Italia. Den mest påfallende forskjellen er at disse folkeavstemningene ikke er ulovlige. De bryter ikke med den italienske grunnloven, og motarbeides derfor ikke av sentralmakten i Roma.

Avstemningene på søndag er nemlig ikke bindende som i Catalonia, bare rådgivende. Men den regionale regjeringen i for eksempel Lombardia ønsker seg selvsagt størst mulig valgdeltakelse, og størst mulig ja-flertall. Da får de et sterkere mandat i ryggen når de skal møte opp i Roma og kreve større selvstyre.

Betyr ingenting

– Jeg vil påstå at det egentlig er en skandale at regionregjeringene får lov til å sløse med offentlige midler ved å gjennomføre disse avstemningene, sier førsteamanuensis og historiker Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo til Aftenbladet.

– Det er en helt surrealistisk tanke at en region i Italia skal løsrive seg fra resten av landet. Det kommer aldri til å skje.

I følge italienske medier koster det mellom 40 og 50 millioner euro å gjennomføre avstemningen. Det tilsvarer mellom 375 millioner og 470 millioner norske kroner. Mange italienere reagerer på kostnaden.

Økt selvstyre

– Men hva med økt selvstyre? Hensikten med avstemningen kan være å øke graden av regionenes makt i Nord-Italia?

– Etter at folket sa nei til de foreslåtte grunnlovsendringene under folkeavstemningen den 4. desember i fjor, så fikk regionene beholde sitt selvstyre, som egentlig er ganske sterkt, sier Wolff. - De har ingenting å klage på!

Førsteamanuensis Elisabetta Cassina Wolff

Av regionene i Italia er det bare Sardinia og Sicilia som har et særskilt sterkt selvstyre.

– Disse regionene er kloke nok til å sitte stille og ikke kreve løsrivelse fra resten av landet. Det vil de i tilfelle tape stort på, sier Wolff, som er født og oppvokst i Italia, men som har bodd i Norge i mange år.

Lega Nord

Men selv om løsrivelse fra Italia ikke står på agendaen ved disse folkeavstemningene, er den den våte drømmen til Lega Nord å samle Nord-Italia til et eget rike under navnet Padania.

Full løsrivelse er ikke lenger programfestet av Lega Nord.

– Men desto flere som stemmer, desto sterkere vil jeg stille under forhandlingene med Roma, sier Roberto Maroni, president i Lombardia, og medlem av Lega Nord.

Her er fra venstre tidligere leder i AfD (Alternativ for Tyskland) Frauke Petry, Marine le Pen fra Frankrike, Italias Matteo Salvini (leder i Lega Nord) og nederlandske ytre høyre-politiker Geert Wilders. Bildet er tatt i Koblenz i Tyskland i januar 2017.

Valg neste år

Det er Det demokratiske partiet (PD) og statsminister Paolo Gentiloni som nå regjerer i Italia. Han overtok etter at partifellen Matteo Renzi måtte gå av etter folkeavstemningen om grunnlovsendringer i fjor.

Folkeavstemningene i Nord-Italia må også sees i sammenheng med at det skal være valg i Italia tidlig i 2018.

For mange av Lombardias politikere fra PD, som altså er i opposisjon i regionen, er ikke spørsmålet om folkeavstemningen helt enkelt. Det er ventet at et stort flertall svarer ja til økt selvstyre. Derfor har ikke PD åpent støttet noen av sidene.

Pengene!

Akkurat som i Catalonia er det mange i Veneto og Lombardia som irriterer seg over at så mange skattekroner går til å «subsidiere» andre og fattigere deler av landet.

Regjeringen i Lombardia har regnet ut at de sender 54 milliarder euro mer i skatter til Roma enn de får tilbake.

Men regjeringen til Roberto Maroni har også krevd større kontroll over blant annet innvandring, sikkerhet, utdanning, forskning og miljøtiltak.

Drømmen til lederen i Lega Nord, Matteo Salvini, er et selvstendig land i Nord-Italia, med navnet Padania.
Publisert: