Guvernører motsetter seg Trumps trusler om militærbruk

President Donald Trump møter motstand etter å ha truet med å mobilisere det amerikanske forsvaret hvis ikke landets guvernører får kontroll på demonstrasjonene.

Guvernør Jay Inslee i Washington kaller Trumps oppførsel for brautende og ber for at ingen soldater eller sivile blir skadd eller drept.
 • NTB-AP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Illinois' guvernør J.B. Pritzker avviser at «føderale myndigheter kan sende soldater inn i delstaten» og sier fredelige demonstranter har rett til å uttrykke sin mening.

Pritzker hevder Trump prøver å flytte fokuset bort fra hans «katastrofale» håndtering av koronapandemien i landet.

– Nå ser han en mulighet på grunn av urolighetene som har oppstått etter uretten som ble gjort mot George Floyd, sier Pritzker til CNN.

Truer med maktbruk

I en tale fra Det hvite hus mandag omtalte Trump seg som «presidenten for lov og orden». Samtidig ble demonstranter fjernet ved bruk av tåregass like utenfor presidentboligen.

I den samme talen truet Trump med å sette inn det amerikanske forsvaret dersom ikke guvernørene i landets delstater straks gjenopprettet orden i byene.

– Jeg vil sette inn det amerikanske forsvaret og raskt løse problemet for dem, sa Trump.

«Brautende oppførsel»

Også guvernøren i delstaten Washington, Jay Inslee, reagerer på trusselen fra Trump. I en uttalelse fra den demokratiske guvernøren heter det at Trump «gjentatte ganger har vist at han er ute av stand til å styre og ikke vist annet enn en falsk og brautende oppførsel» så lenge han har sittet ved makten.

– Nå bruker han sine høyeste fullmakter som president i et desperat forsøk på å skjule sin udugelighet. Jeg ber for at ingen soldater eller sivile blir skadd eller drept på grunn av hans skjødesløshet, uttaler Inslee.

I sentrum av Seattle har det de siste dagene vært voldelige opptøyer og vandalisme etter at George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis sist uke.

President Donald Trump truer med å sette inn det amerikanske forsvaret dersom ikke guvernørene i landets delstater straks får gjenopprettet orden i byene.

Nei til nasjonalgarden

I nabodelstaten Oregon sier guvernør Kate Brown at hun ikke kommer til å sette inn nasjonalgarden for å dempe de voldelige demonstrasjonene i Portland.

Hun peker på at det ikke er nødvendig og «nøyaktig det president Trump vil».

Trump kalte tidligere mandag landets guvernører for «svake» og mente de burde slå hardere ned på demonstrasjonene.

Illinois-guvernør J.B. Pritzker avviser at «føderale myndigheter kan sende soldater inn i delstaten». Her er soldater fra nasjonalgarden i Illinois på plass i Chicago.

Les også

 1. Biden: Trump bruker militæret mot det amerikanske folket

 2. Trump kaller voldelige demonstrasjoner for «terrorisme» og truer med hæren

Publisert:
 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Burde vært bedre

 2. Joacim Holtan ordnet en utrolig viktig Bryne-seier

 3. Vidar Nisja har fått ny jobb

 4. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal

 5. – Ja. Min klient hadde en bazooka i kjelleren

 6. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade