Milliarder kan ikke vaske hendene i rent vann

Håndvask med rent vann og såpe er det beste middelet i kampen mot koronavirus, men nesten halvparten av verdens befolkning har ikke tilgang til dette.

Det sikreste middelet mot spredning av koronaviruset er 20–30 sekunders håndvask med rent vann og såpe. Det er en luksus 3 milliarder mennesker i verden ikke har tilgang til, ifølge WHO og Unicef.
 • NTB-Nils-Inge Kruhaug
Publisert: Publisert:
En helsearbeider sjekker at håndvaskene fungerer på den nyopprettede karanteneavdelingen ved et sykehus i Jemens hovedstad Sana.
Milliarder av fattige verden over, som Juana Ruiz i utkanten av Lima i Peru, kjemper en daglig kamp for å finne rent vann til seg selv og familien.
iconDenne artikkelen er 586 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs barnefond (Unicef) viser at rundt 3 milliarder mennesker i verden ikke har tilgang til ren håndvask.

Blant dem vil det bli svært vanskelig å forhindre at koronaviruset sprer seg i eksplosiv hastighet, frykter ekspertene.

– Det er en uhyggelig tanke. Dette gjelder typisk fattige land og steder der man har problemer med rent drikkevann, toalettforhold og vann i det hele tatt, sier generalsekretær Karen Hækkerup i danske Unicef.

– Dette er steder der man alt kjemper for å unngå vannbårne sykdommer som kolera og hepatitt, og så kommer koronaviruset på toppen. Det kan få enorme konsekvenser, sier hun.

Vann og såpe

Eksperter på smittevern verden over anbefaler god håndhygiene som det fremste verktøyet i kampen mot koronaviruset.

Flittig håndvask, 20–30 sekunder om gangen med rent vann og såpe, tar knekken på viruset, men det er en luksus mange ikke har tilgang til.

Utviklingen går heldigvis i riktig retning, og de siste 20 årene har nesten 2 milliarder flere mennesker fått tilgang til rent drikkevann.

Drikker brakkvann

En av ti i verden mangler imidlertid fortsatt tilgang til helt grunnleggende livsnødvendigheter som er avgjørende for hygienen, blant dem rundt 144 millioner mennesker som drikker ubehandlet brakkvann, viser tall fra FN.

Hækkerup viser til at det årlig dør rundt 300.000 barn i verden som følge av diarérelaterte sykdommer, og millioner av barneliv trues av vannbårne sykdommer.

Hver eneste dag dør det 800 barn av sykdommer som er direkte relatert til urent vann og mangel på hygiene, og som enkelt kunne ha vært forebygd, påpeker Unicef.

Frykter følgene i Afrika

Koronapandemien har hittil krevd rundt 8.000 menneskeliv, og viruset spres nå til stadig flere land i Afrika.

– Selv om Afrika ikke er hardt rammet ennå, så er det naivt å tro at det ikke kommer til å ramme hardt i de land der helsevesenet fra før står overfor utfordringer, sier Hækkerup.

Aller verst kan pandemien komme til å ramme i Afrika sør for Sahara, der 63 prosent av innbyggerne i byene ikke har tilgang på rent vann å vaske hendene i.

I Sør-Afrika mangler nesten annenhver innbygger i de store byene helt grunnleggende fasiliteter for håndvask i hjemmene sine, ifølge FN.

Les også

 1. Her er 20.000 stuet sammen. Nå er de første tilfellene av koronasmitte oppdaget

 2. Færre ulovlige grensekryssinger inn til EU i februar

 3. Dyster analyse bak skjerpede britiske tiltak

Publisert:

Korona-viruset

 1. – Vi har allerede kart­lagt uvaksinert helse­personell

 2. Koronaen på fram­marsj i Russland: Ny døds­rekord

 3. Åpner for at uvaksinert helsepersonell kan omplasseres

 4. Korona påvirket søvnen vår – og vil fortsette å gjøre det

 5. Boris Johnsons koronapolitikk slaktes

 6. FHI: Risiko for økning i syke­hus­innleggelser

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Afrika