Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg

Milliardæren Michael Bloomberg ble angrepet for det meste han har gjort, gjør og eier i Demokratenes debatt i Las Vegas.

Publisert: Publisert:

Borgermester i New York Mike Bloomberg sto stille og tok imot en del harde karakteristikker av ham fra blant andre senator Elizabeth Warren i Las Vegas, i hans første debatt for Demokratene, arrangert av NBC News og MSNBC. Foto: Foto: John Locher / AP / NTB scanpix

  • NTB-AP

Kvinnen fikk mest taletid i Demokratenes TV-debatt i Las Vegas onsdag, og milliardæren Michael Bloomberg ble angrepet for det meste han har gjort, gjør og eier. Foto: Foto: John Locher / AP / NTB scanpix

– Prøver du å si at jeg er dum? Gjør du narr av meg, Pete, freste Klobuchar, etter at Buttigieg trakk fram at hun i forrige uke glemte navnet til den mexicanske presidenten. Foto: Foto: John Locher / AP / NTB scanpix

Det var fem veteraner og én steinrik nykommer i debatten onsdag kveld, og temperaturen var høy. Elizabeth Warren var absolutt ute etter å tegne et lite flatterende bilde av den tidligere ordføreren i New York.

– Jeg vil snakke om hvem vi stiller mot: En milliardær som kaller kvinner «feite kvinnfolk» og «lesber med hestetryner». Og nei, jeg snakker ikke om Donald Trump. Jeg snakker om ordfører Bloomberg, sa Warren.

– Vi løper en stor risiko om vi erstatter én arrogant milliardær med en annen.

Behandling av kvinner, kvinnesyn og maktmisbruk sto for øvrig sentralt også i andre deler av debatten, der Amy Klobuchar på et tidspunkt skar gjennom diskusjonen om trakassering og nedlatende ordbruk på nettet, til stor applaus med kommentaren: «Jeg har et forslag til hvordan vi kan stoppe mannlig sjåvinisme på internett. Vi kan nominere en kvinne.»

– La meg snakke ferdig!

Ifølge New York Times fikk kvinnene mest taletid i debatten, med 16 minutter og 35 sekunder til Warren og 15 minutter og 55 sekunder til Klobuchar.

Debutanten Bloomberg, kanskje ikke så dreven til å ta eller beholde ordet, fikk minst, med sine 13 minutter og 2 sekunder. Mye av den tiden gikk med til å frustrert si den samme setningen: «Kan du bare la meg bli ferdig?» da alle motdebattantene konstant snakket i munnen på ham.

Han forsøkte også å forsvare formuen sin, og da han ble spurt om det var riktig at han skulle tjene så mye penger, sa han at han har jobbet veldig hardt for å bli milliardær.

Hvilken side er han på?

Sammen med de tre på scenen i den niende demokratiske presidentdebatten sto også Bernie Sanders, Pete Buttigieg og Joe Biden.

Bernie Sanders hamret også løs på Bloomberg, lurte på hva slags demokrat han er, og trakk fram hans tidligere støtte til republikaneren George W. Bush og motstanden mot å heve minimumslønnen i USA. Sanders, som er selverklært «demokratisk sosialist», har også tidligere gått til verbalt angrep på Bloomberg, som regnes for å være langt mer moderat og til dels konservativ i økonomiske spørsmål.

Også tidligere visepresident Joe Biden fyrte løs og sa at Bloomberg hadde undergravd tidligere president Barack Obamas helsepolitikk og blant annet kalt Obamacare «en skam».

Bloomberg nektet for dette og sa at han er fan av Obamacare, men Biden sto fast ved at Bloomberg snakket nedsettende om loven da den ble innført.

Fornærmet Klobuchar

Amy Klobuchar sto for øvrig for et av kveldens mest fornærmede øyeblikk da Buttigieg trakk fram at hun i forrige uke glemte navnet til den mexicanske presidenten Andrés Manuel López Obrador.

– Prøver du å si at jeg er dum? Gjør du narr av meg, Pete, freste Klobuchar, som fikk støtte fra Warren som kalte Buttigieg urettferdig.

Publisert:

Les også

  1. Sanders med klar ledelse på ny måling

  2. Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene

  1. USA
  2. Amerikansk politikk
  3. Michael Bloomberg