Brakvalg for AfD

AfD gikk kraftig fram og ble nest størst i delstatsvalgene i Brandenburg og Sachsen i Tyskland. Men ytre høyre-partiet kan se langt etter regjeringsmakt.

Stemmer telles i Dresden etter delstatsvalget i Sachsen søndag. Foto: Jens Meyer / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
CDU vært størst i Sachsen siden gjenforeningen i 1990. Her vinker ministerpresident Michael Kretschmer i den tyske delstaten til velgerne under søndagens valgvake. Foto: Robert Michael / AP / NTB scanpix
Tysklands finansminister Olaf Scholz besøkte SPDs valgvake i Brandenburg i Potsdam søndag. Han har tilbudt seg å stille som kandidat til å lede partiet etter at partileder Andrea Nahles kastet inn håndkleet i juni. Foto: Kay Nietfeld/ AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det politiske sentrum trakk et lettelsens sukk da valgresultatet ble klart natt til mandag. Frykten var at AfD skulle bli største parti.

Slik gikk det ikke. Sosialdemokratiske SPD er største parti i Brandenburg, mens statsminister Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU beholder lederrollen i Sachsen.

Men AfD puster de etablerte partiene i nakken som aldri før.

– Dette viser at republikken brenner i alle kanter, sa Bernd Baumann fra AfD i Sachsen til fjernsynskanalen ARD da valgresultatet var klart.

Nye koalisjoner trengs

CDU og SPD har kategorisk utelukket å inngå regjeringssamarbeid med AfD i de to delstatene. Men valgresultatet gjør det umulig for de eksisterende koalisjonene å fortsette.

Eksperter spår knallharde koalisjonsforhandlinger.

– AfD har bidratt til å svekke SPD og CDU, noe som gjør at det sannsynligvis må tre partier til for å danne koalisjon i begge disse delstatene, i stedet for to partier, som har vært det vanlige, sier professor Elin-Sofie Nesje Vestli ved Høgskolen i Østfold til NTB.

Vil ha nyvalg

Björn Höcke, en kjent AfD-politiker fra delstaten Thüringen, mener valgresultatet viser at storkoalisjonen mellom CDU og SPD på nasjonalt nivå har mistet sitt mandat til å regjere. Han krever nyvalg og en slutt på «Merkel-æraen».

Politikere fra regjeringspartiene spiller derimot ned betydningen av delstatsvalgene.

– Vi kan vinne valg. Det er budskapet i dag, og det er dette det bør handle om i årene som kommer, sier visestatsminister Olaf Scholz fra SPD ifølge nyhetsbyrået DPA.

Stemmefordeling

I Sachsen fikk CDU 32,1 prosent av stemmene, ned fra 39,4 prosent ved valget i 2014. Det er partiets svakeste resultat i Sachsen siden gjenforeningen mellom Øst- og Vest-Tyskland.

AfD fikk 27,5 prosent av stemmene, opp fra 9,7 prosent for fem år siden. SPD fikk rekordlav oppslutning på 7,7 prosent.

I Brandenburg sikret SPD seg en knepen seier med 26,2 prosent av stemmene, ned fra 31,9 prosent i forrige valg. AfD fikk 23,5 prosent av stemmene, mens CDU fikk en oppslutning på 15,6 prosent.

Samtidig går De grønne noe fram i de to delstatene, og partiet framheves nå som en potensiell ny regjeringspartner i begge de to delstatene. De grønne har i stor grad posisjonert seg som selve motpolen til AfD i tysk politikk.

Venstreradikale Die Linke, som dels springer ut av det gamle kommunistpartiet fra DDR, går derimot markant tilbake.

Distriktsopprør

Delstatene i det tidligere Øst-Tyskland har vært en bastion for AfD, som har markert seg som sterkt innvandringskritisk, men også som et talerør for distriktsvelgere som føler seg forbigått.

– Landsbygda i det tidligere Øst-Tyskland har opplevd en ganske stor befolkningsflukt de siste årene. Da blir infrastrukturen dårligere, og de som blir igjen, blir misfornøyde, påpeker Vestli.

Ifølge Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt opplever mange østtyskere at de behandles som annenrangs borgere i dagens Tyskland. Hun viser til hvordan de østlige delene av landet har vært preget av arbeidsløshet, industridød og lave lønninger etter gjenforeningen.

– Det tror jeg AfD vinner mye på, sier Bundt, som er generalsekretær i Atlanterhavskomiteen.

– AfD er blitt det fremste protestpartiet i øst. De har overtatt den rolle Die Linke tidligere hadde, sier hun.

Publisert:
 1. Tyskland
 2. Høyreekstremisme
 3. CDU
 4. SPD
 5. Angela Merkel

Mest lest akkurat nå

 1. Maria fikk nesten ikke puste da hun trente. Hun fikk diagnosen mange har, men få kjenner til.

 2. Hundvågtunnelen er åpen igjen

 3. Åpner grønne ferjekaier i Ryfylke

 4. Alle i Sandnes fikk uvanlig papiravis mandag

 5. Skal man se én utstilling før dette året tar slutt skal man se denne!

 6. Ap: – Hvordan vet Høyre at hundrevis av arbeids­plasser forsvant til Fornebu?