Amerikansk domstol stanser Trumps forbud mot transpersoner i hæren

En føderal domstol i Washington stanser president Donald Trumps beslutning om å forby transpersoner fra å tjenestegjøre i hæren.

President Donald Trump besluttet i sommer å forby transpersoner å tjenestegjøre i forsvaret. Foto: AP /NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Dommer Colleen Kollar-Kotelly skriver i sin 30 sider lange kjennelse mandag at hun stanser Trump-administrasjonens beslutning. Hun skriver også at transpersoner som har gått til sak etter Trumps beslutning, vil kunne vinne fram i rettsapparatet.

Derimot griper hun ikke inn for å stanse den delen av Trumps ordre fra august som forbyr transpersoner som tjenestegjør i militæret å gjennomgå kjønnsoperasjoner.

Trump-administrasjonen kan velge å anke kjennelsen, men så langt er ingen beslutning tatt. Det hvite hus' talskvinne Sarah Huckabee Sanders sier kunngjøringen fra dommer Kollar-Kotelly er helt fersk og at justisdepartementet først må gå gjennom kjennelsen.

Mars-frist

Transpersoner har siden juni 2016 kunnet tjenestegjøre i det amerikanske forsvaret etter at tidligere forsvarsminister Ash Carter avskaffet forbudet som gjaldt fram til da. I sommer besluttet Trump å gjeninnføre forbudet.

Trump hevdet da at transpersoners nærvær i militæret «vil føre til enorme medisinske kostnader og ellers utløse store forstyrrelser».

Foreningen American Medical Association uttalte at det ikke finnes noen medisinsk grunn til å ikke la transpersoner tjenestegjøre.

Trump varslet først om forbudet på Twitter i juli, men det var i slutten av august at han offisielt beordret Pentagon til å innføre forbudet. Trump påla i sin ordre forsvarsdepartementet å stanse inntak av transpersoner og at departementet må slutte å dekke utgifter i forbindelse med kjønnsoperasjoner. Trumps forbud skulle ha trådt i kraft i innen 23. mars neste år.

Flere tusener

Gjeninnføring av forbudet har blitt møtt med søksmål fra flere grupper på vegne av transpersoner i landets væpnede styrker.

– Vi er svært lettet på vegne av våre saksøkere og andre transpersoner i tjeneste, sier advokat Shannon Minter på vegne av National Center for Lesbian Rights.

– Deres liv har vært ødelagt siden Trumps første Twitter-melding om at han skulle gjeninnføre forbudet. Nå kan de få muligheten til å fullføre sin tjeneste på linje med alle andre, sier Minter.

Forsvarsdepartementet har ikke gått ut med noen oversikt over hvor mange transpersoner som forbudet ville ha rammet. Men et anslag i regi av tankesmia RAND viser at det er mellom 2.500 og 7.000 transpersoner i aktiv tjeneste. Det er ytterligere 1.500 til 4.000 transpersoner i reservestyrkene.

Publisert:
  1. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

  1. Veien åpen igjen etter trafikk­ulykke på E39 ved Sola­splitten

  2. Birgitte-saken: Politiet har nytt DNA-funn

  3. Koronasmitten øker igjen på Nord-Jæren – kan bli aktuelt med nasjonale tiltak

  4. – Ble stanset av en ung mann med langt, lyst hår, og en dame

  5. Advokat til Aftenbladet: – De forventer at vi leser obduk­sjons­rapporter på flyet

  6. Pia Myrvold flytter hjem til Stavanger