Saudi-Arabias kronprins styrket etter aksjon mot landets mektigste 

49 prinser, ministre og andre innflytelsesrike personer er pågrepet i en omfattende aksjon i Saudi-Arabia. Igjen sitter en styrket kronprins Mohammed.

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman. Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix

 • Lars Eide
 • NTB
Publisert: Publisert:

Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman. Foto: Saudi Press Agency via AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Bredden og omfanget av pågripelsene ser ut til å være uten sidestykke i moderne saudiarabisk historie, sier Midtøsten-forskeren Kristian Ulrichsen ved Rice University.

Styrtrike prins Al-Waleed bin Talal er den mest prominente av dem som ble pågrepet søndag. En ny kommisjon mot korrupsjon, ledet av kronprins Mohammed bin Salman, ble opprettet bare timer tidligere gjennom et kongelig dekrét.

Samtidig ble lederen for den saudiarabiske nasjonalgarden – tidligere en konkurrent til å arve tronen fra kong Salman, samt sjefen for marinen og økonomiministeren erstattet.

Ingen spesialbehandling

Saudiarabiske myndigheter har slått fast at verken de 11 pågrepne prinsene eller de 38 andre framstående pågrepne kommer til å få spesialbehandling.

– De mistenkte får tilgang på nøyaktig samme rettigheter, og de får samme behandling som enhver annen saudiarabisk statsborger. En mistenktes posisjon eller status påvirker ikke noe, heter det i en uttalelse fra informasjonsdepartementet.

Senere opplyste departementet at bankkontoene til de pågrepne vil bli fryst mens etterforskningen pågår. Alle eiendeler som er relatert til korrupsjonssakene, vil bli registrert som statlig eiendom.

Sendte aksjen ned

Dette får kanskje aller størst konsekvenser for Talal, som er en av Midtøstens rikeste personer og har eierinteresser i en rekke vestlige selskaper.

Han og ti andre prinser og 38 tidligere statsråder, høytstående embetsmenn og forretningsmenn ble pågrepet av politiet på flere femstjerners hoteller i hovedstaden Riyadh.

Aksjene i Talals investeringsselskap Kingdom Holding stupte med 9,9 prosent da børsen i Saudi-Arabia åpnet søndag, men de hentet seg noe inn igjen senere på dagen.

Navn på de øvrige pågrepne er så langt ikke kunngjort.

Antikorrupsjon

TV-kanalen Al Arabiya hevder at pågripelsene kommer som følge av at kommisjonen har åpnet etterforskning i eldre saker – blant annet flommen i byen Jeddah i 2009, som kostet 116 mennesker livet.

Ifølge Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå SPA er kommisjonens mål «å sikre den offentlige økonomien, straffe korrupte og dem som utnytter sine stillinger».

– Disse aksjonene er starten på en ny æra, med åpenhet, gjennomsiktighet og ansvarliggjøring, sa finansminister Mohammad al-Jadaan.

– Uten sidestykke

I september ble over 20 mennesker, blant dem innflytelsesrike prester, arrestert av myndighetene. Analytikere hevder at flere av pågripelsene var rettet mot folk som er imot kronprinsens utenrikspolitikk, deriblant boikotten av Qatar.

Siden Mohammed bin Salman ble utpekt til kronprins i juli, har det kommet flere reformer i landet. Flere hevder også at det er kronprinsen som står bak kong Salmans beslutning om å tillate saudiarabiske kvinner å kjøre bil.

Les også

 1. Saudi-Arabias kronprins varsler nye tider med moderat islam og alternativ energi

 2. Kreftsvulsten av islamistisk ekstremisme sprer seg verden rundt

 3. Se innsiden av verdens største privatfly

Publisert:
 1. Riyadh

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt smittetilfelle i Time, smitta på reise innanlands

 2. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

 3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

 4. Varsler snø - og den blir liggende

 5. Nytt koronadødsfall ved SUS

 6. Politiutrykning etter melding om mistenkelig gjenstand på Boganes