Sverige skjerper grensekontrollen

Grunnet endringer i trusselbildet skjerper Sverige grensekontrollen mot Schengen-land. Norske reisende bør huske pass hvis ferien går til nabolandet.

Sverige innførte intern grensekontroll ved enkelte innfartsårer allerede i 2015. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Skjerpelsen, som gjelder fra mandag, omfatter Stockholm-flyplassene Bromma og Arlanda, Landvetter ved Göteborg, Skavsta i Nyköping og Malmö flyplass.

Også en rekke av Sveriges havner omfattes av den skjerpede grensekontrollen, inkludert alle havnene i Stockholm-området, opplyser svensk politi fredag.

Endret trusselbilde

Bakgrunnen for den skjerpede grensekontrollen er at svenske myndigheter anser trusselbildet som endret.

– Gjennom en risikoanalyse har vi identifisert en rekke steder og ruter der vi ser at potensielle terrorister, personer som driver med organisert, grenseoverskridende kriminalitet og andre som forsøker å ta seg ulovlig inn i Sverige, kommer, sier Patrik Engström, sjef for den nasjonale grensepolitiseksjonen i svensk politis nasjonale operative avdeling Noa til SVT.

Fortsetter å gjelde

Sverige innførte intern grensekontroll ved enkelte innfartsårer allerede i november 2015. Disse kontrollene, som omfatter bil- og togtrafikk over Øresundsbroen samt fergetrafikk til havnene i Malmö, Trelleborg, Helsingborg, Göteborg og Varberg, fortsetter å gjelde.

– Da Sverige gjeninnførte grensekontroll høsten 2015, var situasjonen annerledes, med en betydelig flyt av innvandrere primært via Øresundsbroen og fergetrafikken i Sør-Sverige. Vurderingen nå er at trusselbildet ser annerledes ut enn tidligere, sier Engström.

Husk pass

Politiet oppfordrer alle som skal reise til Sverige, til å ta med pass eller nasjonalt ID-kort, selv om man kommer fra et Schengen-land.

Den skjerpede grensekontrollen varer i første runde til 11. november 2018.

Publisert:
  1. Sverige
  2. Pass
  3. Grensekontroll

Mest lest akkurat nå

  1. Ansatt ved Rovik boas har testet positivt

  2. Norsk pangåpning i OL - brøt vond trend

  3. Redningsaksjon på Kjerag lørdag kveld

  4. OL-STUDIO: Her jubler stjernen for gull. Like etter innser hun tabben

  5. Borgli brøt, sensasjonelt gull til Østerrike

  6. 37 ordensforstyrringar natt til søndag - kroppsskade på Kampen