Hektisk leting etter overlevende etter jordskjelv i Kroatia

Det kraftige jordskjelvet i Kroatia har ødelagt hundrevis av bygninger og kostet minst sju personer livet. Fortsatt er mange savnet.

Mange gamle bygninger i byen Petrinja raste sammen da Kroatia ble rammet av et svært kraftig jordskjelv tirsdag.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

I tillegg melder kroatiske myndigheter at minst 26 personer er innlagt på sykehus med skader etter skjelvet tirsdag formiddag. Seks av dem oppgis å være alvorlig skadd.

Den første som ble bekreftet omkommet, var ei tolv år gammel jente som mistet livet da hun ble truffet av bygningsmasser i sentrum av byen Petrinja.

Mange mennesker er ikke gjort rede for, og hjelpemannskap leter nå etter overlevende som kan være fanget under sammenraste bygninger. Det er blitt hørt rop fra ødelagte hus, og en kvinne ble tirsdag ettermiddag funnet i live fire timer etter skjelvet.

Det blir brukt hunder i søket etter overlevende og omkomne, mens fortvilte slektninger følger med.

Kroatias statsminister Andrej Plenkovic (i midten) foran en eldre kvinne som skal evakueres fra Petrinja etter at skjelvet rammet.

Reddet ut av bil

En mann og en liten gutt ble reddet ut av en bil etter at brannmannskaper hadde fjernet murblokkene som den ble truffet av.

Petrinja har 25.000 innbyggere og ligger cirka 6 mil sørøst for hovedstaden Zagreb. Seks av de omkomne befant seg i landsbyer like ved byen.

– Petrinja sentrum slik det var, eksisterer i lenger, melder rikskringkastingen HRT.

Det er verken strøm eller vannforsyning i byen etter skjelvet.

En kvinne fortviler over ødeleggelsene i Petrinja.

– Som Hiroshima

Byens ordfører, Darinko Dumbovic, sier at byen er helt ødelagt.

– Dette er som Hiroshima, halvparten av byen eksisterer ikke lenger, fastslår han.

– Vi sleper folk ut av bilene, vi vet ikke hvor mange som er rammet, det er døde og skadde, føyer han til.

Det jobbes på spreng med å finne tak over hodet til alle som er blitt hjemløse, noen blir innkvartert i brakker som militæret har satt opp, mens andre er tildelt hotellrom.

Men i frykt for et nytt skjelv vil mange heller tilbringe natten utendørs, selv om myndighetene advarer om at det er for kaldt til å sove ute.

En av bygningene som ble ødelagt i sentrum av Petrinja.

Sykehus ødelagt

Kroatias statsminister Andrej Plenkovic og flere andre ministre besøkte byen få timer etter skjelvet.

– Den største delen av Petrinja sentrum er en rød sone, noe som betyr at mesteparten av bygningene er ubrukelige, sier Plenkovic.

Følget dro også til nabobyen Sisak. Der raste et sykehus sammen, og pasientene måtte evakueres til andre sykehus i helikoptre og ambulanser.

Innbyggere i Petrinja er sterkt preget av det som har skjedd.

– Det er helt forferdelig. Det er flere døde og skadde. Et barn døde på torget. Sentrum er helt ødelagt, sier en ingeniør i byen til 24sata.hr.

En annen av innbyggere, Marica Pavlovic, sier til nyhetsbyrået AP at skjelvet føltes som verre enn krig.

– Det var forferdelig, et sjokk. Du vet ikke hva du skal gjøre, løpe vekk eller gjemme deg, sier hun.

Det brøt ut panikk i Zagrebs gater da jordskjelvet rammet tirsdag, og også i hovedstaden er det skader på bygninger. I Petrinja lenger sør er det meldt om dødsfall og at store deler av sentrum er totalskadd.

Trolig få nordmenn i landet

Norges fungerende ambassadør i Kroatia Homma Latif befant seg på ambassaden med flere ansatte da skjelvet inntraff. Hun forteller at bygningen og lampene begynte å riste.

– Vi jobber fremdeles med å kartlegge omfanget av nordmenn som er til stede, men på grunn av pandemien er det nok et redusert antall nordmenn i Zagreb, sier hun til NRK Dagsnytt.

Så langt har ingen nordmenn kontaktet ambassaden.

To dager på rad

Også mandag ble området rammet av et jordskjelv, som ble målt til 5,2. Ingen mistet livet i dette skjelvet. Tirsdagens skjelv var langt kraftigere – styrken ble målt til 6,3, noe som ifølge den kroatiske seismologen Kresimir Kuk er «ekstremt kraftig».

I den slovenske hovedstaden Ljubljana ristet parlamentsbygningen kraftig som følge av skjelvet, og politikerne måtte søke tilflukt, viser en video fra nasjonalforsamlingen.

Ljubljana ligger nesten 200 kilometer unna. Slovenia stengte ned sine atomkraftverk som et sikkerhetstiltak etter jordskjelvet.

Skjelvet kunne også merkes i Sarajevo, nesten 400 kilometer unna, melder bosniske medier.

Publisert: