IS knytter seg til terrorangrepet på Sri Lanka

IS hevder å stå bak terrorangrepene på Sri Lanka. Den ytterliggående islamistgruppa har publisert et bilde og en video av mennene som hevdes å stå bak.

Publisert: Publisert:

Sørgende gravla tirsdag sine kjære etter terroraksjonen som kostet 321 mennesker livet på Sri Lanka 1. påskedag. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det hersker unntakstilstand og frykt for nye bomber i Sri Lankas hovedstad Colombo, der over 40 mennesker så langt er pågrepet etter søndagens terroraksjoner. Foto: AP / NTB scanpix

– De som utførte angrepet der målet var medlemmer av den USA-ledede koalisjonen og kristne på Sri Lanka i forgårs, er krigere fra Den islamske staten, het det i kunngjøringen på IS' propagandanettsted Amaq tirsdag.

Senere på dagen publiserte nettstedet bilder og en video av åtte menn som IS hevder utløste selvmordsbombene. Sju av dem har tildekket ansikt, mens tre av dem holder kniver.

Terrorangrepene første påskedag mot flere hoteller og kirker på Sri Lanka kostet minst 321 mennesker livet.

Myndighetene i Colombo mener det trolig var den lokale islamistgruppa National Thowheeth Jama'ath (NTJ) som sto bak, men statsminister Ranil Wickremesinghe erkjente tirsdag at noen av angriperne kan ha reist til utlandet før angrepet.

– Vi, og helt sikkert sikkerhetsapparatet, har en oppfatning om at det var utenlandske forbindelser, og noen av politiets bevis peker mot det. Så hvis IS hevder å stå bak, vil vi følge opp denne påstanden, sier Wickremesinghe ifølge BBC.

Etterretning fra IS-kilde

I dagene og ukene før angrepet mottok srilankisk politi flere advarsler fra indisk etterretning om at et terrorangrep mot kirker var under planlegging.

CNN melder tirsdag kveld at advarslene var basert på informasjon fra et mistenkt IS-medlem. Vedkommende skal ha gitt etterforskerne navnet på en mann han trente fra Sri Lanka, Zahran Hashim, og som knyttes til NTJ. Hashim er ifølge CNN en av mennene som opptrer i videoen som Amaq har offentliggjort.

Professor Zachary Abuza ved National War College i Washington mener at angrepene tyder på at IS har funnet en ny strategi etter at de led militært nederlag i Syria og Irak.

– Jeg vi si at det vi så på Sri Lanka, er en ny front som er åpnet i det globale jihadistiske opprøret, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Han mener at IS fortsatt er i stand til å inspirere til angrep og gi tilhengere overalt i verden en følelse av at det haster.

– Hvem som helst kan handle i Den islamske statens navn, og de vil ta æren for det, sier han.

To brødre

Ifølge en politikilde i Colombo var to muslimske brødre blant selvmordsbomberne. De er ifølge kilden sønner av en velstående krydderhandler. Lørdag sjekket de inn på hvert sitt hotell, Shangri-La og Cinnamon Grand, der de utløste bomber under frokosten 1. påskedag.

Ifølge kildene sprengte også konen til den ene mannen seg da politiet oppsøkte familiens hjem. To av barna hennes skal ha blitt drept i eksplosjonen.

Tre kirker og ytterligere et hotell, Kingsbury, ble rammet av angrepet. Et fjerde hotell skulle ifølge politikilder også ha vært angrepet, men det mislyktes, enten fordi eksplosivene ikke virket eller fordi angriperen ombestemte seg. Mannen sprengte seg senere ved sin egen bolig da politiet sporet ham opp.

Frykt og unntakstilstand

Tirsdag var det nasjonal sørgedag på Sri Lanka, der det er innført unntakstilstand og sensur av sosiale medier etter terrorangrepet.

Soldater patruljerte Colombos gater, og mange fryktet nye bomber. Statsminister Ranil Wickremesinghe bidro ikke til å dempe frykten.

– Det er flere bomber og militante der ute, sa han under en pressekonferanse.

Over 40 mistenkte er pågrepet etter terrorangrepet, alle ifølge politiet srilankere. Identiteten deres er ikke kjent.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Oppfordrer til Halloween-feiring for de minste barna

  2. Sykefraværet gikk ned, men ikke nok. Nå får de en sjanse til

  3. Silje fikk topp­karakterer og er ingeniør. Nå jobber hun i kles­butikk

  4. Gutt påkjørt på Bryne

  5. Klar melding til egen minister: Grav ut Domkirken!

  6. To nye smittetilfeller i Sandnes onsdag