Uro i Venezuela - oljeprisen stiger

Et statskupp kan være på gang i Venezuela, etter at opposisjonsleder Juan Guaidó i morges lokal tid la ut en video der han sammen med soldater lover å avslutte president Nicolás Maduros regime. Uroen bidrar til å øke oljeprisen.

Det skytes tåregass ved La Carlota-basen ved Caracas.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Det er nå det skal skje, sier Guaidó i den tre minutter lange filmen som skal være spilt inn i luftforsvarets base ved hovedstaden Caracas.

– Vi skal oppnå frihet og demokrati, sier han.

Skjøt tåregass

Det hersker stor usikkerhet rundt hvor stor del av landets væpnede styrker som stiller seg bak opposisjonslederen. Han oppfordrer folk å ta til gatene i løpet av dagen og gå til militære baser. I hovedstaden ber han befolkningen ta seg til La Carlota-basen der videoen skal være innspilt.

Nyhetsbyrået Reuters melder at sikkerhetsstyrker skyter tåregass-granater mot Guaidó og om lag 70 bevæpnede personer i militæruniformer nær basen.

Juan Guaidó snakker med en soldat som støtter ham. De blå armbåndene skal være symbol for soldater som støtter et kupp.

Høyere oljepris

Uroen i Venezuela bidrar til å skyve oljeprisen i været. Brent blend omsettes nå for nesten 73 dollar per fat.

Landets informasjonsminister Jorge Rodriguez melder på Twitter at myndighetene vil konfrontere en liten gruppe militære overløpere. Han omtaler Guaidó og hans medarbeidere som ytre høyre-opprørere som prøver å begå statskupp.

Guaidó som leder Venezuelas nasjonalforsamling, og som er opposisjonens leder, påberopte seg å være landets legitime leder i januar. Han mener presidentvalget i 2018 må underkjennes.

Amerikansk påvirkning

President Nicolás Maduro har flere ganger uttalt at Guaidó er en marionett for Donald Trump.

Florida-senator Marco Rubio oppfordrer på Twitter Venezuelas militære å forsvare opposisjonsleder Juan Guaidós forsøk på «å tilbakeføre demokratiet» til Venezuela.

«Dere kan skrive historie de kommende timene og dagene», skriver Rubio.

Pressesekretær Sarah Sanders i Det hvite hus opplyser at president Donald Trump er oppdatert på situasjonen og «følger den nøye».

Publisert: