President Donald Trump stilles for riksrett

Etter nesten tolv timer med intensiv debatt i Representantenes hus onsdag, ble det flertall for å stille USAs president Donald Trump for riksrett.

Representantenes hus stemte onsdag kveld lokal tid for å stille president Donald Trump for riksrett. Saken går nå videre til Senatet, som trolig skal stemme over tiltalepunktene i januar.
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Debatten i Representantenes hus startet onsdag morgen, lokal tid, og den første avstemmingen ble først gjennomført nesten tolv timer senere, like før halv ni på kvelden.

I Representantenes hus gikk flertallet inn for å stille Trump for riksrett for maktmisbruk og obstruksjon av Kongressen.

Den verbale krigen mellom demokratene og republikanerne skjøt fart utover dagen, da måneders frustrasjon fikk utløp i regelrett utskjelling og nærmest hatske beskyldninger.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, åpnet med å si at president Trump er en trussel mot USA og demokratiet.

– Det er trist å fastslå, men våre landsfedres visjon om en republikk er truet av handlinger som utløper fra Det hvite hus. Høytidelig og med tungt hjerte åpner jeg debatten om å stille USAs president for riksrett, sa Pelosi.

Flere republikanske representanter forsvarte Trump på teatralsk vis, skriver nyhetsbyrået DPA. Én av dem sammenlignet riksrettsprosessen med korsfestingen av Jesus.

– Da Jesus ble feilaktig anklaget for forræderi, ga Pontius Pilatus ham muligheten til å møte sine anklagere, sa republikaneren Barry Loudermilk fra Georgia.

To ganger «yea»

Etter mer enn elleve timer med debatt ble det stemt over de to tiltalepunktene som handler om maktmisbruk og obstruksjon av Kongressen.

I den første avstemmingen stemte 230 representanter stemte for, mens 197 stemte mot, etter partipolitiske skillelinjer. To demokrater stemte mot riksrett.

Representantene gikk like etter over til å stemme over det andre tiltalepunktet, som handler om at Trump hindret Kongressens undersøkelser ved å nekte å samarbeide. Også i denne avstemmingen ble det flertall for riksrett med 229 mot 198 stemmer.

Umiddelbart svar fra Trump

Det har vært harde fronter før onsdagens avstemning. Trump har kalt riksrettsprosessen mot ham for en heksejakt, men har vedgått at han ikke kan stanse avstemningen i Representantenes hus. Trump reiste onsdag til et valgmøte Michigan i stedet for å følge den direktesendte debatten og avstemmingen.

Trump sto på scenen da avstemmingen ble gjennomført i Washington. Han sier Demokratene forsøker å annullere valgseieren hans i 2016 ved å stille ham for riksrett. Han mener partiet er fylt med hat.

– I kveld forsøker representantene i Representantenes hus å annullere stemmene til titusenvis av patriotiske amerikanere, sa Trump til oppmøtte på valgmøtet i Battle Creek i Michigan.

– Disse menneskene er gale, fortsatte han.

Tredje president i riksrett

Trump er den tredje president i USAs historie som stilles for riksrett. Det har bare skjedd to ganger tidligere: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999. I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-skandalen.

Ingen president har i USAs 243 år lange historie blitt fjernet fra sitt embete ved riksrett, skriver Reuters.

Saken mot Trump sendes nå til Senatet, som skal avgjøre saken. Alt tyder på at det republikanske senatsflertallet ikke vil dømme presidenten. Det kreves to tredels flertall for en fellende dom. Demokratene har 47 senatorer av de til sammen 100 senatorene.

I Senatet skal anklagene som ble framsatt i Representantenes hus, prøves igjen, blant annet med vitneavhør.

Riksrett i Senatet kan bli forsinket

Riksrettssaken vil trolig foregå i Senatet i januar, men Nancy Pelosi antydet like etter avstemmingen onsdag at saken kan bli utsatt.

Pelosi sier hun ikke kommer til å forhaste seg med å sende over de to tiltalepunktene til Senatet. Hun vil vente med å se hvordan det øvre kammeret i Kongressen vil håndtere saken.

– Akkurat nå er presidenten tiltalt, sa Pelosi.

Hun uttrykte bekymring for at det republikanske flertallet i Senatet ikke er rettferdig og anklaget ledelsen i Det republikanske partiet for å stå i ledtog med presidenten i håndteringen av saken.

Pelosi nektet å svare på hvordan en rettferdig riksrettsgang vil se ut.

Republikanernes senatsleder Mitch McConnell opplyser at han vil uttale seg som riksrettsprosessen torsdag.

Publisert: