Rekordvarme har inntatt Europa

Hetebølgen har inntatt Europa. I Frankrike er det satt ny juni-rekord med 41,9 grader i skyggen. Fredag kan bli enda varmere.

Folk kjøler seg ned i vannet i parken Madrid Río i Spanias hovedstad. Foto: AP / NTB scanpix
  • Ntb-afp-dpa
Publisert: Publisert:
En isbjørn koser seg med en isblokk som inneholder fisk, frukt og grønnsaker i dyrehagen i Praha i Tsjekkia torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
En hunnløve kjøler seg ned ved en vannspreder i Blair Drummond Safari Park nær Stirling i Skottland. Foto: AP / NTB scanpix
I Milano i Nord-Italia tyr folk til byens fontener for å kjøle seg ned. Foto: AP / NTB scanpix
Turister i Lyon i Frankrike søker tilflukt i skyggen. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Rekorden ble satt i bygda Saint-Julien-de-Peyrolas, sør i Rhône-dalen, torsdag, opplyser en talskvinne for det franske meteorologiske instituttet Meteo France.

Fredag kan det bli enda verre, advarer Meteo France, som viser til prognoser som tilsier temperaturer på opptil 42–45 grader. Farenivået er derfor hevet fra oransje til rødt, som er det høyeste varselnivået de franske meteorologene har i sitt arsenal.

Forrige juni-rekord var fra 2003. Da ble det målt 41,5 grader i Aude, sør i landet.

Den høyeste temperaturen som noensinne er målt i Frankrike, er 44,1 grader. Den ble satt i den sørlige delen av landet under en hetebølge i august 2003.

Hetebølgen er ventet å sende temperaturene over 40 grader også i Spania og Hellas fredag.

– Helvete er på vei

«Helvete er på vei», tvitret en spansk værmelder på onsdag.

Den intense heten har så langt ført til trafikkrestriksjoner for å begrense luftforurensning i flere byer i Frankrike. Flere skoler er også stengt i landet.

I Spania brøt det onsdag ut en skogbrann ved La Torre de l'Espanyol, sørvest for Barcelona i Catalonia. 350 brannmannskaper og 230 soldater kjemper mot flammene, med bistand fra 15 brannfly.

Vingårder, olivenlunder og frukttrær er blitt ødelagt. Over 200 sauer døde da en gård brant ned til grunnen. Rundt 50 mennesker er evakuert til nå.

Brannen var ute av kontroll torsdag, og den omtales som den verste skogbrannen i Catalonia på 20 år. Over 5.500 hektar har blitt ødelagt så langt, ifølge regionregjeringen i Barcelona.

Myndighetene frykter at 20.000 hektar kan gå tapt. Risikoen er ekstrem, opplyser myndighetene. Temperaturen nærmet seg 40 grader torsdag.

Et atomkraftverk ligger i Ascó flere kilometer fra skogbrannen. Vindretningen er slik at det ikke vil være noen risiko, beroliger myndighetene.

70.000 døde

Hetebølger kan gi katastrofale konsekvenser, advarer Røde Kors, som viser til 2003 da anslagsvis 70.000 personer i Europa døde under en hetebølge. Det året ble det registrert 15.000 dødsfall relatert til høye temperaturer i Frankrike.

I fjor mistet rundt 100 mennesker livet i Hellas i skogbrannene som herjet langs kysten. Greske myndigheter har denne uken, i likhet med Frankrike og Spania, økt beredskapen.

Hetebølgen skyldes ifølge meteorologer et kraftig høytrykk fra det nordlige Afrika.

– Klimaendringer

Klimaforskere ser en klar sammenheng mellom hetebølgene og klimaendringer.

– Vi har en global temperaturøkning som følge av klimaendringer, sier klimaforsker Len Shaffrey ved Universitetet i Reading i Storbritannia.

Han understreker at temperaturstigningen globalt betyr at hetebølger vil inntreffe oftere.

– Over hele verden ser vi effektene av klimaendringer. Det er ikke noe som kommer til å skje i løpet av hundre år, det er noe vi ser akkurat nå, sier Chiles miljøminister Carolina Schmidt, som skal lede FNs klimakonferanse i Chiles hovedstad Santiago i desember.

– Alle må endre seg. Det er ikke bare noe for myndighetene. Og jeg tror mange mennesker nå forbereder seg fordi de ser at klimaendringer påvirker livene deres. Tenk på alle hetebølgene den senere tiden, sier Schmidt.

Publisert: