Trump ba om gransking av Biden i samtale med Ukrainas president

En utskrift av telefonsamtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president bekrefter at Trump oppfordret til en ukrainsk etterforskning av Joe Biden.

Publisert: Publisert:

En offentliggjort utskrift av Donald Trumps samtale med Ukrainas president viser at Trump forsøkte å få i gang en etterforskning av rivalen Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har havnet i sentrum av en politisk storm i USA, talte onsdag i FNs hovedforsamling. Zelenskyj er tidligere komiker og skuespiller og ble valgt til president i april i år. Foto: Craig Ruttle / AP / NTB scanpix

Tidligere visepresident Joe Biden, som var et av temaene i telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj, sa tirsdag at det kan bli nødvendig å stille Trump for riksrett. Kort tid senere ble det kjent at demokratene i Representantenes hus starter en offisiell gransking som kan lede fram mot en riksrettssak. Foto: Meg Kinnard / AP / NTB scanpix

– Hvis du kan gjøre noe sammen med justisministeren, så vil det være flott, sa Trump blant annet i samtalen med president Volodymyr Zelenskyj.

Det var sin egen justisminister, William Barr, han siktet til. Trump viste til ubekreftede påstander om at Joe Biden tidligere hadde klart å stanse en ukrainsk korrupsjonsetterforskning knyttet til et selskap hvor Bidens sønn jobbet.

– Mange folk ønsker å finne ut av det, sa Trump i samtalen med Ukrainas president.

Barr og Giuliani

Innholdet i samtalen ble offentliggjort av Trump-regjeringen onsdag, etter at demokratene i Kongressen gjentatte ganger har bedt om innsyn.

Utskriften består av notater tatt av amerikanske tjenestemenn som lyttet til samtalen. Det er dermed ikke snakk om en fullstendig ordrett gjengivelse av det som ble sagt.

Det går imidlertid tydelig fram at Trump i samtalen oppfordret til en ukrainsk etterforskning eller gransking som blant annet ville omfatte Biden – med støtte fra Trumps regjering.

Trump sa at han ville be både sin justisminister William Barr og sin personlige advokat Rudy Giuliani om å ringe Zelenskyj.

Noen dager før telefonsamtalen valgte Trump å holde tilbake 400 milliarder dollar i militær bistand til Ukraina. I samtalen stiller han imidlertid ikke konkrete betingelser om at Zelenskyj må gjøre bestemte ting for at Ukraina skal få pengene.

Kan bli riksrett

Joe Biden håper å bli Det demokratiske partiets kandidat og Trumps hovedutfordrer i presidentvalget i USA neste år. Samtalen mellom Trump og Zelenskyj har ført til anklager om at den amerikanske presidenten misbrukte sin stilling til å be regjeringen i et annet land om hjelp til å undergrave en politisk motstander.

Dette er den utløsende årsaken til at Demokratene i Representantenes hus nå vil innlede en gransking av Trumps som kan føre til at han stilles for riksrett.

Presidenten selv avviser imidlertid at han på noen måte la press på Volodymyr Zelenskyj i telefonsamtalen som fant sted i juli i år.

– Dette er den største heksejakten i amerikansk historie, trolig i hele historien, sa Trump til pressefolk etter at utskriften var offentliggjort.

– Normal samtale

Også den ukrainske presidenten avviser at Trump utsatte ham for press.

– Jeg synes vi hadde en god telefonsamtale. Den var normal, sa Zelenskyj under en pressekonferanse onsdag sammen med Trump i New York i forbindelse med FNs hovedforsamling.

En rekke amerikanske politikere reagerer imidlertid svært sterkt på innholdet i samtalen mellom Trump og Zelenskyj.

Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, mener Trump snakket som en «mafiaboss».

– Det er helt klart nok til å formelt starte en riksrettsprosess. Og når alt kommer til alt, kan det være nok til å stille presidenten for riksrett. Men vi må få alle fakta på bordet først, sa han til CNN onsdag.

Senator Mitt Romney, som tilhører Det republikanske partiet, beskriver telefonsamtalen som «svært problematisk».

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Risikerer å gå glipp av kunnskap om både Stavangers historie og norgeshistorien

 2. Arvid Mæland vil hogge ut hodet til kong Harald i fjellet og sette opp «Sound of music» ved Ørsdalsvatnet

 3. Slår Oilers tilbake mot Sparta?

 4. Kvinne på biltur fra Midt-Norge smittet familiemedlemmer i Sandnes

 5. Kollapset i løp: Nå har Jakob Ingebrigtsen funnet ut hvorfor

 6. Svensk studie: Alle koronasmittede utviklet antistoffer

 1. Amerikansk politikk
 2. Joe Biden
 3. Donald Trump
 4. Etterforskning
 5. USA