Frykter terrorangrep: Ber amerikanere og briter holde seg unna flyplassen i Kabul

Britiske, amerikanske og australske myndigheter ber sine borgere holde seg unna flyplassen i Kabul etter meldinger om meget stor risiko for terrorangrep.

Amerikanske styrker har ansvaret for sikkerheten ved Kabuls flyplass. Nå ber både USA og Storbritannia sine borgere om å unngå flyplassen på grunn av fare for terrorangrep.
  • NTB-DPA-AFP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Den britiske statssekretæren for de væpnede styrker, James Heappey, sa torsdag til BBC at de har «svært, svært troverdig» informasjon om et nært forestående angrep ved flyplassen.

Tusener av mennesker har stimlet sammen ved flyplassen i håp om å få komme ut av landet. Heappey erkjenner at folk er desperate etter å reise og derfor tar sjansen, men at advarslene de har, er svært troverdige.

Onsdag sendte det britiske utenriksdepartementet ut et oppdatert reiseråd der det het at det er vedvarende og høy fare for terrorangrep, og at folk ikke burde dra ut til flyplassen.

Norge avventer

– Dersom du er i nærheten av flyplassen, trekk deg unna til et trygt sted og vent på råd, heter det i reiserådet.

De sier også at kjøreturen ut til flyplassen er svært farlig, og viser til meldinger om at folk er blitt mishandlet på vei til flyplassen.

Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen har dessuten uttalt at det ikke lenger er trygt å fly til og fra Kabul.

Norge har til nå ikke sendt ut en generell oppfordring, men er kjent med trusselen mot flyplassen og er i kontakt med dem som ønsker hjelp til utreise, både norske og afghanske, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Frykt for selvmordsangrep

Ifølge The Guardian er det særlig frykt for et mulig selvmordsangrep fra en IS-gruppe som er en fiende av Taliban.

Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa søndag at gruppen utgjør en reell, akutt og vedvarende fare.

Onsdag utstedte også USAs utenriksdepartement en advarsel. Amerikanske borgere som befinner seg ved portene inn til flyplassen, bes forlate området umiddelbart.

De blir også bedt om å la være å dra til flyplassen, med mindre de får direkte beskjed om noe annet fra amerikanske tjenestemenn.

Også Australia sier det er en pågående risiko for terrorangrep, og ber folk forflytte seg til et tryggere sted inntil de får annen beskjed.

90.000 evakuert

Tusener av mennesker står stadig tett sammenpakket utenfor flyplassen i håp om å kunne reise med en av de stadig færre flygningene ut av Afghanistan. Hittil er nesten 90.000 amerikanere og utlendinger evakuert siden Taliban inntok Kabul.

Polen og Belgia avslutter nå sine evakueringer, og Frankrike stanser sin luftbro fredag kveld fordi de ikke lenger vil være i stand til å evakuere noen, ifølge statsminister Jean Castex.

EU og flere land, blant dem Norge, har bedt USA fortsette å sikre flyplassen etter fristen 31. august, men president Joe Biden står fast ved at han vil respektere fristen.

IS angriper menneskemengder

IS er ansvarlig for noen av de verste terrorangrepene både i Afghanistan og Pakistan de siste årene. Sivile er massakrert i store bombeangrep mot mål der mange mennesker er samlet, som ved moskeer, templer, på offentlige plasser og på sykehus.

Det er spesielt sjiamuslimer, som IS mener er kjettere, som har vært mål for angrepene.

Både Taliban og IS er militante sunnimuslimer, men de er likevel rivaler og kjemper mot hverandre.

Taliban har lovet en mer forsonlig versjon av sitt styre enn det de oppviste sist de styrte landet, men de fleste har liten tro på det og frykter at det blir like ille.

Kaos og flere drept

De store menneskemengdene som har beleiret flyplassen, har ført til kaos og uro siden evakueringen startet, mens flere tusen amerikanske soldater sliter med å vokte muren og portene.

Noen av dem som venter i menneskemengden, har utenlandske pass, visum eller oppholdstillatelser i andre land, men mange har det ikke. Minst åtte mennesker har mistet livet i kaoset.

Trass i kaoset nekter Taliban å forlenge fristen neste tirsdag, som de kaller en rød linje.

Onsdag begynte Tyrkia å trekke ut sine soldater, noe som tyder på at de har gitt opp forhandlinger med Taliban om å fortsette å sikre flyplassen militært etter at USA har trukket ut sine styrker.

Publisert: