Sneglefart i asylprosessen i Hellas – 60.000 kommer seg ikke videre

Fortsatt sitter over 60.000 asylsøkere fast i Hellas mens det knapt skjer noe som helst med asylsøknadene deres.

Publisert: Publisert:

To uker gamle Mohamed Omar har palestinsk opprinnelse og ble født i Tyrkia, men nå sover han i et telt på Chios sammen med fire andre familiemedlemmer. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix

 • Ann Fredriksen
 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Meningen er at de skal sendes videre til andre EU-land, eller at de skal tilbake til Tyrkia. Men på Verdens flyktningdag, som hvert år markeres den 20. juni, er fortsatt over 60.000 flyktninger og migranter strandet i Hellas.

Mange av dem har ventet på å bli gjenforent med slektninger i andre europeiske land i over et år. Kun 14.000 flyktninger har så langt blitt sendt videre til andre land.

To jenter leker med en dukke i en teltleir på Chios. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix

I telt på stranda

På de greske øyene øst i Egeerhavet har forholdene blitt stadig verre etter hvert som nye asylsøkere har fortsatt å komme sjøveien fra Tyrkia nesten daglig.

På Chios sover flere av de nyankomne i telt på stranda ettersom mottakssentrene er overfylte. Situasjonen er preget av stor usikkerhet og manglende framtidshåp.

De fleste av de 14.000 som er innkvartert på øyene, risikerer å bli sendt tilbake til Tyrkia i henhold til avtalen som ble inngått mellom EU og Tyrkia for 15 måneder siden.

Stranda på Chios fungerer som en utvidelse av flyktningleiren Souda Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB scanpix

– Psykotiske barn

Tidligere i juni besøkte Jill Biden, kona til USAs tidligere visepresident, Chios sammen med psykoterapeuten Nitzia Logothetis.

Ifølge Logothetis er situasjonen forferdelig, spesielt for de mange barna. Flere av dem har utviklet psykoser under oppholdet.

– En enslig mor fortalte meg at datteren hennes ikke sover. Hun gråter hele natten. Kan du tenke deg å gi din to og et halvt år gamle datter sovemedisin hver eneste kveld for at hun skal sove? Velkommen til helvete på jord, sier Logothetis.

De fleste som er strandet i Hellas, er fra Syria, Afghanistan og Irak. Over en firedel er barn, og halvparten av de nyankomne er kvinner og barn, ifølge tall fra FN.

Publisert:

Les også

 1. Flyktningkrisen som ikke forsvant

 2. Redningsskøyte plukket opp 57 flyktninger utenfor Lesvos

 3. Her blir Echen (22) redda frå å drukne i Middelhavet. I botnen på båten ligg ein død mann

Mest lest akkurat nå

 1. Leter etter John Olav med full styrke

 2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 4. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 5. Politikkens Hotel Cæsar

 6. Dette skjedde i natt

 1. Tyrkia
 2. Hellas
 3. EU
 4. Syria
 5. Irak