Amerikansk brannslukking etter russisk trussel

USA prøver å roe ned situasjonen etter at Russland truet med å behandle amerikanske kampfly i Syria som "mål". 

Forsvarssjef Joe Dunford håper å få på plass igjen avtalen som skal hindre sammenstøt med russerne i syrisk luftrom. Foto: AP/NTB scanpix
  • Jan Morten Bjørnbakk
  • NTB
Publisert: Publisert:
USA-støttede opprørere og syriske regjeringsstyrker kappes nå om å ta kontroll over Raqqa-provinsen, som de siste årene har vært styrt av den ytterliggående islamistgruppa IS. Dette bildet er fra byen Raqqa, der ødeleggelsene etter USA-ledede flyangrep er store. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Årsaken til den spente situasjonen mellom verdens to største atommakter er USAs nedskyting av et syrisk fly søndag.

Russland er alliert med Syrias regjering og reagerte sterkt på hendelsen. Heretter vil alle fly fra USAs koalisjon bli betraktet som mål hvis de beveger seg vest for elva Eufrat, het det i en uttalelse fra Moskva.

I tillegg erklærte Russlands regjering at den innstiller en avtale som skal hindre sammenstøt med USA-ledede styrker i syrisk luftrom.

Mandag forsikret det amerikanske militæret at det jobbes for å hindre ytterligere spenning i forholdet til Russland.

– Det verste noen av oss kan gjøre nå, er å reagere på en overdrevet måte, sa forsvarssjef Joe Dunford.

Omdirigerer fly

USA ønsker å gjenopprette en direkte kommunikasjonskanal med russerne, ifølge Dunford. Han sa kanalen er blitt brukt også etter at Russland mandag innstilte avtalen mellom de to landene.

Etter den russiske advarselen er noen av koalisjonens fly i Syria blitt omdirigert, ifølge den amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon. Årsaken er "kjente trusler" i syrisk luftrom.

Også Sean Spicer, pressetalsmann for president Donald Trump, sier USA ønsker å opprettholde den spesielle kommunikasjonskanalen til russerne.

– Kan skje uhell

Viktor Ozerov, som leder forsvarskomiteen i "overhuset" i Russlands nasjonalforsamling, føler seg trygg på at det ikke blir noen direkte konfrontasjoner mellom russiske og amerikanske fly.

Den russiske uttalelsen mandag var en advarsel, bekrefter Ozerov. Han hevder Russland bare vil overvåke koalisjonens fly, ikke skyte dem ned – så lenge de ikke truer russiske fly.

Analytikere tror verken Russland, Syria eller USA har noe ønske om å utløse en direkte konflikt seg imellom.

– Men når du har disse små sammenstøtene er det en risiko for at situasjonen kan eskalere ved et uhell, sier Sam Heller fra tankesmia Century Foundation.

– Kollektivt selvforsvar

Pentagon har bekreftet at et amerikansk jagerfly skjøt ned et syrisk kampfly av typen SU-22 nær den syriske byen Tabqa søndag.

Ifølge amerikanske talsmenn ble flyet skutt ned etter å ha sluppet bomber nær USA-støttede SDF-opprørere i området.

Pentagon beskriver nedskytingen som "kollektivt selvforsvar av styrker fra koalisjonspartnere". Det understrekes at USA ikke har gått til krig mot president Bashar al-Assad og det syriske regimet.

Assads regjering protesterte kraftig og anklaget USA for å ha utført en "skamløs og aggressiv handling". Flyet som ble beskutt, var på oppdrag for å angripe ekstremistgruppa IS, hevdet det syriske regimet.

Også USA og Russland har bekjempelse av IS som viktige erklærte mål for deltakelsen i Syria-krigen.

Publisert: