Facebook snur på grunn av Vietnamkrig-bildets historiske betydning

Facebook vil likevel tillate Nick Uts berømte bilde fra Vietnamkrigen, melder AFP.

Publisert:

Hele forsiden på Aftenposten 9. september er viet sjefredaktør Espen Egil Hansen og hans brev til Facebook og Mark Zuckerberg hvor de kritiserer Facebook for sensur. Bakgrunnen for henvendelsen er at Aftenposten ikke vil etterkomme kravet fra Facebook om å fjerne Nick Ut sitt fotografi av den nakne vietnamesiske jenta Phan Th Kim Phúc som flykter fra napalmbombingen under Vietnamkrigen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Ntb

– Det vil være mulig å dele bildet i løpet av de kommende dagene. Vi ønsker alltid å forbedre reglene våre for å fremme ytringsfrihet og holde vårt samfunn trygt, uttaler nettsamfunnet fredag kveld norsk tid.

Fredag kveld kom meldingen om at Facebook snudde etter protestene fra statsminister Erna Solberg, Aftenposten og flere andre. Nå tillater nettsamfunnet deling av bildet som har skapt debatt.

«Ikonisk bilde»

– På grunn av dets status som et ikonisk bilde med historisk betydning, oppveier verdien av å tillate deling, verdien av å verne samfunnet ved å fjerne det, skriver en talsperson for Facebook i en epost til AFP.

– Vi har derfor bestemt oss for å gjeninnsette bildet på Facebook, hvor vi er klar over at det har blitt fjernet, tilføyer den ikke navngitte talspersonen.

Statsministeren Erna Solberg er fornøyd med Facebooks avgjørelse.

– Det viser at sosiale medier-aktivitet, også rettet mot sosiale medier selv, det å bruke stemmen til å si at vi ønsker en forandring, det hjelper. Det er jeg glad for, sier Erna Solberg til NRK.

– Fornuftig avgjørelse

Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, sier til Aftenposten at han håper snuoperasjonen vil omfatte mer enn det enkelte bildet.

– Når det gjelder dette bildet spesifikt vil jeg si at det var en fornuftig avgjørelse av Facebook. Det er sånn vi redaktører må gjøre av og til – innse at vi har gjort en feil og ombestemme oss, sier Hansen.

Redaktøren savner imidlertid fremdeles at Facebook debatterer sin egen makt.

– Hovedpoenget mitt med artikkelen, og det jeg har spurt Zuckerberg om, er å diskutere sin egen makt i kraft av at så mye informasjon går gjennom hans kanaler. Og det står fremdeles, sier Hansen.

Internasjonal oppmerksomhet

Facebooks sensur av det historiske bildet av napalmjenta fra Vietnamkrigen har skapt stor debatt. Fredag fikk saken betydelig internasjonal oppmerksomhet da Aftenposten ryddet hele forsiden til et refsende og personlig brev fra avisens sjefredaktør til Facebooks-sjef Mark Zuckerberg.

Under vignetten «Dear Mark Zuckerberg» skriver Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen at Zuckerberg må innse at han i dag er «verdens mektigste redaktør» og at han misbruker denne makten.

Hansen sier bakgrunnen for brevet var at avisen hadde fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte påFacebook.

Erna Solberg la ut sladdet bilde

Saken fikk en ny omdreining da Facebook også fjernet et innlegg statsminister Erna Solberg la ut. Solberg la imidlertid bildene ut på ny, denne gang i en sladdet versjon, sammen med andre sladdede historiske bilder.

Les også:

Publisert: