Intens jakt på terroristens hjelpere

Britisk politi tror ikke at selvmordsbomberen Salman Abedi (22) har klart å gjennomføre det dødelige angrepet alene. Nå jaktes det intenst på dem som eventuelt har hjulpet ham.

Mor Sameera Kousar og datter Asia Janed bor rett ved siden av huset til terroristen Salman Abedi. Da kan ikke fatte at gjerningsmannen kom herfra.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag ble ytterligere tre personer arrestert i bydelen Fallowfield, bare noen hundre meter fra huset der terroristen Salman Abedi bodde. Også en leilighet midt i Manchester by ble stormet av politiet.

Terrorberedskapen i Storbritannia er nå på det aller høyeste nivået, og statsminister Theresa May sier at soldater vil kunne settes inn for å hjelpe politiet med å sikre befolkningen. Politiet, og alle andre, frykter at det kan komme et nytt terrorangrep når som helst.

Fint nabolag

Når Aftenbladet besøker Fallowfield, bydelen der Abedi bodde, er det vanskelig å forstå at stedet har fostret en terrorist og barnemorder.

Huset til terroristen, bak til høyre, er en fin bakgrunn når verdenspressen skal sende direkte fra Manchester.

Det er et fint nabolag med de tradisjonelle britiske murhusene, alle med egne hager. Det er rent og pent med et typisk middelklasse-preg.

Det kan ikke ha vært fattigdom som har drevet terroristen til en slik ugjerning.

Vi møter to av naboene, Asia Janed og Sameera Kousar, mor og datter. De bekrefter det som andre naboer har sagt, nemlig at familien Abedi holdt seg mye for seg selv.

– Jeg fatter det ikke, sier Asia Janed (18 år). - Dette er et rolig og pent strøk, det er aldri noe bråk her.

Det forandret seg tirsdag middag, da et høyt smell gjorde at alle sprang ut av husene sine for å se hva som skjedde. Det var politiet som hadde sprengt opp døren til terroristens hjem for å komme så raskt som mulig inn i huset.

– Vi ble jo redde. Men politiet sa at alt var under kontroll, og at det var et åsted for kriminalitet. Seinere forsto vi at terroristen faktisk bodde rett ved siden av oss!

Selv er Asia student, som så mange andre i denne bydelen. Her er nemlig en stor campus med studentboliger.

Få arabere

Arabere utgjør en liten gruppe blant innvandrere til Storbritannia. Folketellingen i 2011, som var den første som identifiserte arabere som en egen gruppe, talte 366.769 arabere, noe som utgjør 1,9 prosent av befolkning. Til sammenlikning var det 66,7 prosent hvite, 14,4 prosent asiater, 8,6 prosent svarte og 2,7 prosent kinesere.

I Manchester (Greater Manchester) utgjør arabere en enda mindre andel av befolkningen. Her er 84 prosent hvite, 10,1 prosent asiater, 2,2 prosent svarte og bare 0,56 prosent arabere.

Ser man på de religiøse gruppene i hele landet, så utgjorde muslimer 8,7 prosent i 2011. (Kristne var 62 prosent, 20 prosent var ikke-religiøse)

Kontraster i Manchester

Manchester er en by med store kontraster. Utenfor London er det ingen andre byer som har så mange millionærer og milliardærer.

Samtidig har byen noen av de dårligste boligstrøkene i Storbritannia.

Manchester ble hardt rammet av finanskrisen i 2008, men klarte raskere enn mange andre byer å reise seg etterpå.

Arbeidsløsheten var i snitt 12 prosent i årene 2012–13. Dette var over landsgjennomsnittet men lavere enn mange andre storbyer i landet.

Dypt religiøs - og bitter. «Mohammed» vil ikke si hva han heter - han stoler ikke på noen.

Stoler ikke på noen

Vi møter «Mohammed», opprinnelig fra Bangladesh, like ved terroristens hjem. Han bærer på hageredskaper og vil gjerne snakke om urettferdighetene i det britiske samfunnet. De rike har altfor mye, politikerne gjør ingen nytte for seg, og fattige mennesker blir holdt nede.

– Men vil du virkelig forklare terrorhandlingen med dette?

– Nei, ikke bare det. Men de store sosiale forskjellene ligger under og er en del av forklaringen! Det er jeg sikker på.

Selv har «Mohammed» (han vil ikke si navnet sitt og ikke vise ansiktet på bilder) en god jobb som oversetter fra bengali til engelsk. Han er dypt religiøs, og går til moskeen hver dag. Han er mer opptatt av urettferdighetene i landet enn å fordømme terroristen.

– Jeg stoler ikke på noen. Og i hvert fall ikke pressen. Det er bare løgn alt sammen. Dere sier at dere kommer fra Norge, men jeg tror ikke på det en gang!

Naboen til terroristen er blitt lei journalister: «Slutt å banke på denne døren. Vi vet ingenting om denne familien!» står det på lappen.
Publisert:

Manchester-angrepet

 1. Alle mistenkte løslatt etter Manchester-terror

 2. Ytterligere tre løslatt etter selvmordsbomben i Manchester

 3. Ariana Grande besøkte bombeofre i Manchester

 4. Politiet i Manchester: Bombemannen kjøpte ingrediensene selv

 5. Ariana Grande med minnekonsert for terrorofre i Manchester

 6. «Terrorister dreper barn. Det gjør vi i Vesten også.»

 1. Manchester-angrepet
 2. Manchester
 3. Storbritannia
 4. Terrorberedskap