Mot valgseier for rød blokk i Danmark

Rød blokk ligger an til valgseier i Danmark. Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen blir trolig ny statsminister.

Publisert: Publisert:

Både valgdagsmålingene og meningsmålingene før valget tyder på at Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen blir ny dansk statsminister. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau NTB scanpix / AP / NTB scanpix

  • NTB

Idet over 95 prosent av stemmene i det danske valget er talt opp, viser en prognose fra kringkasteren DR at rød blokk kan få flertall også uten støtte fra klimapartiet Alternativet.

Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen (41) vil etter alt å dømme bli ny statsminister med støtte fra De radikale, Enhedslisten og SF. Men Enhedslistens leder Pernille Skipper varsler harde forhandlinger om et regjeringsprogram.

– Et godt resultat for oss betyr mye for vår posisjon i forhandlingene med Mette Frederiksen. Det vil være mange partier som må finne sammen, sier Skipper.

Radikale Venstre, som støtter regjeringsskiftet, sier at partiet vil presse på i klimasaken.

– Vi skal bruke resultatet til å presse Mette Frederiksen på klimasaker. Det blir ikke lette forhandlinger, men jeg tror de vil lykkes hvis alle er innstilt på kompromisser, sier Ida Auken fra Radikale Venstre.

Dansk Folkeparti halvert

Blå blokk, som omfatter regjeringspartiene ledet av dagens statsminister Lars Løkke Rasmussen, ligger an til å få under 80 representanter. Det ytterliggående høyrepartiet Stram Kurs havner trolig under sperregrensen, mens innvandringskritiske Dansk Folkeparti blir halvert og får mindre enn 10 prosents oppslutning.

Partiets leder Kristian Thulesen Dahl sier at han ikke vil trekke seg etter det dårlige resultatet.

– Jeg forlater ikke skuta i stormvær, men tar ansvar for å ta partiet fram igjen, sier Thulesen Dahl.

Det er 179 plasser i Folketinget, og 90 representanter gir flertall.

Flertall

Hvis Alternativet regnes sammen med rød blokk, får de røde rundt 5 mandater til.

Socialistisk Folkeparti (SF), som inngår i rød blokk, ligger an til å nesten doble antallet representanter i Folketinget.

Venstre gjør et godt valg, men taper likevel regjeringsmakten. Noe lederskiftet skal imidlertid ikke være aktuelt.

– Vi har Lars Løkke som formann. Det er uaktuelt å skifte leder etter folketingsvalget, selv om det ser ut til at vi ikke har tilstrekkelige med mandater til å fortsette, sier Venstres nestformann og finansminister Kristian Jensen.

Solid blokkinnsats

Blant partiene som utgjør den røde blokken, ser Socialdemokratiet ut til å få 48 mandater, ifølge prognosen. SF og Enhedslisten ser ut til å ende med henholdsvis 14 og 13 representanter hver.

Radikale Venstre ligger an til å få 16 mandater, en fordobling fra dagens åtte. På blå side ser det ut til at De Konservative, som inngår i Løkke Rasmussens regjering, også gjør et godt valg og går fra 6 til 12 representanter.

Løkke Rasmussens parti, Venstre, gjør isolert sett et bra valg og går fram med ni representanter til 43 i prognosen til DR. Socialdemokratiet går fram fra 47 til 48 mandater.

Les mer her.

Publisert:

Les også

  1. Nordiske sosialdemokrater leder regjeringer på skrøpelige grunnlag

  2. Danmark: Socialdemokratiet kan gjøre et brakvalg