– Trump ville jukse i presidentvalget

WASHINGTON: Trumps press mot Ukraina, for å etterforske Joe Biden, blir beskrevet som et forsøk på valgfusk i det kommende presidentvalget.

Publisert: Publisert:

Jerry Nadler (D) er representant fra New York i Representantenes hus i Kongressen. Foto: Senate Television/AP/Scanpix

  • Arild I. Olsson
    Journalist

Onsdag kveld og natt til torsdag er demokratenes aktorat under ledelse av Adam B. Schiff i gang med innledningsprosedyrene mot Trump. Schiff som opprinnelig er aktor i den føderale påtalemakten, gikk i gang med sin prosedyre klokka 19 norsk tid onsdag.

– President Trump prøvde å få til utenlandsk innblanding i vårt demokratiske valg. Han misbrukte embetet sitt til å få hjelp i utlandet for å forbedre mulighetene til å bli gjenvalgt.

– For å gjennomføre denne korrupte planen, presset Trump Ukrainas president til å offentliggjøre at det skulle gjennomføres etterforskninger mot Joe og Hunter Biden som ville gagne president Trumps kampanje i 2020, sa Schiff.

Ukraina-saken

– Trumps private advokat, Rudy Giuliani, måtte kvitte seg med den amerikanske ambassadøren til Ukraina – Marie Louise Yovanovitch – fordi hun sto i veien for en etterforskning av Joe og Hunter Biden, sa Jerry Nadler (D) i sin prosedyre.

Jerry Nadler beskrev Trumps press mot Ukraina, for å etterforske Joe Biden, som et forsøk på valgfusk i det kommende presidentvalget.

Da Sylvia Garcia (D) fra Texas hadde ordet, gikk hun Giuliani og hans arbeid i Ukraina i sømmene. Garcia er jurist og har dommerbakgrunn.

Jason Crow (D) som er representant fra Colorado, jurist og krigsveteran fra special operations-styrker i Afghanistan, gikk i detaljer om det militære styrkeforholdet mellom Russland og Ukraina da han hadde ordet, og hvordan Trump tilbakeholdt økonomisk støtte til det ukrainske forsvaret, i påvente av at ukrainerne skulle etterforske Biden.

Representant Val Demings (D) jurist, Harley-entusiast og tidligere politisjef i Orlando, Florida, redegjorde for detaljene i det diplomatiske spillet i Ukraina-saken. Blant annet om løftene fra Trump-leiren, om at den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj skulle få et offisielt besøk til Det hvite hus i motytelse for å sette i gang etterforskning av Bidens.

Hakeem Jeffries (D) fra New York sammenlignet Donald Trump med Erdogan og Putin - statsledere som setter seg selv over loven. Han framholdt at telefonsamtalen mellom Trump og Zelenskyj 25. juli i fjor, er sakens «smoking gun». Den tidligere forretningsadvokaten hadde ordet rundt midnatt, norsk tid. Han er tidligere kjent som advokaten som forsvarte tv-stasjonen CBS, i saken om Janet Jacksons puppeglipp under et pauseinnslag i Super Bowl 2004.

Jeffries ble avbrutt av bråk på galleriet i Senatet klokka 00.21, norsk tid, men fortsatte sin prosedyre umiddelbart. Det viser seg at det var en antiabort-demonstrant som sto bak forstyrrelsen. Vedkommende er tatt hånd om av sikkerhetsoffiserer og bortvist fra bygningen.

Aktors prosedyre

Aktor Schiff prosederte på at Donald Trump har undergravd USAs nasjonale sikkerhet for å oppnå personlig politisk vinning ved å be en fremmed makt etterforske en politisk rival i USA, og at han dermed har misbrukt makten som følger med presidentembetet.

- Vi henvender oss til to juryer i denne saken: Senatet og folket.

Han avsluttet med å fastslå at presidenten står over loven, om ikke Trump blir avsatt. Etter sin innledningsprosedyre uttalte han til pressen at - Vi henvender oss til to juryer i denne saken: Senatet og folket.

Aktor er også temmelig sikker på at det vil komme vitnehøringer senere i saken. For å få gjennomslag for dette, må demokratene få fire republikanere over på sin side.

Republikanere på vippen

Senator Mitt Romney (Utah), Lisa Murkowski (Alaska), Lamar Alexander (Tennessee) og Susan Collins (Maine), alle republikanere, har sagt at de vil ha flere vitneavhør om Ukraina-saken. I motsetning til presidenten, vil de ha tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton i vitneboksen. Han har gjort det klart at han stiller, om han blir stevnet. Trump sier at han vil gjøre alt som står i hans makt for å hindre ham.

Til sammen har demokratene 24 timer på seg, fordelt på tre dager. Med åpningsinnlegg, debatt og avstemninger, vil riksrettsprosessen ventelig ta minst to uker. I tillegg kommer eventuelle vitnehøringer som vil drøye saken ytterligere. Spekulasjoner vil ha det til at republikanere vil ha Biden i vitneboksen - som en byttehandel med Bolton.

Les også

Flertall for å avsette Trump i USA

Anklager og forsvar

De to partiene skal bruke seks dager på å legge fram sin argumentasjon for og imot å dømme Trump, for anklagene om maktmisbruk og for å ha forhindret Kongressens arbeid.

Reglene som ble vedtatt natt til onsdag, gjør at diskusjonen om hvorvidt partene kan kalle inn vitner senere i rettssaken tas på et senere tidspunkt.

Etter at demokratene har holdt sine innlegg, skal Trumps forsvarerteam ledet av juridisk rådgiver i Det hvite hus, Pat Cipollone, holde sine innledningsprosedyrer over 24 timer.

Donald Trump har glimret med sitt fravær. Presidenten har deltatt på World Economic Forum i Davos, denne uken. Det betyr ikke at Trump-leiren ligger på latsiden. Det hvite hus har etablert prosjektlokaler for riksrettssaken i Eisenhower-bygningen tvers over Vestfløyen i presidentboligen. Her jobber et stort antall kommunikasjonsmedarbeidere og jurister med riksrettssaken. I tillegg har Trumps forsvarerteam tatt over visepresident Mike Pence sitt kontor i kongressbygningen.

Flertall imot Trump

Kommunikasjonsmedarbeiderne jobber ifølge det amerikanske politikknettstedet Politico ikke inn mot senatorene på Capitol Hill, men mot mediene og opinionen. De jobber ikke minst med å kommentere riksrettssaken, som i denne twittermeldingen:

I en meningsmåling publisert av CNN tirsdag kveld går et flertall av de spurte inn for at Donald Trump skal finnes skyldig i riksrettssaken, og avsettes som president.

51 prosent av de spurte mener Senatet bør dømme og avsette Trump, mens 45 prosent mener at han bør frifinnes, viser målingen SSRS har utført for CNN.

Publisert:

Les også

  1. – Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen

  2. – Trump er en klovn

  3. Guiliani-venn i avhør - «Jeg ville bare hjelpe Trump»

  1. Trump
  2. Riksrett
  3. Amerikansk politikk
  4. USA