Russland vil stenge skole som svar på amerikanske sanksjoner

Russiske myndigheter skal ha stengt en internasjonal skole i Moskva som svar på USAs utvisning av russiske diplomater. Det er ventet offisielle svar på utvisningen i løpet av fredag.

et er ventet offisielle svar fra russiske myndigheter om utvisningen av russiske diplomater i løpet av fredag. Foto: Alexei Drzhinin / Reuters / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mange av elevene ved den angloamerikanske skolen i Moskva er barn av utenlandske diplomater. Skolen har om lag 1.200 elever, og ifølge NRK er flere av elevene norske. Stengingen av skolen er foreløpig ikke bekreftet av russiske myndigheter.

CNN melder at russiske myndigheter også har besluttet å stenge den amerikanske ambassadens feriehus i Russland. Feriehuset ligger i nærheten av Moskva.

Ifølge BBC har Russland lovet å komme med svar i løpet av fredag på utvisningen av diplomatene. En talsperson for president Putin har sagt at Russlands reaksjoner vil vekke «betydelig ubehag» for USA, skriver BBC.

– Må «komme seg videre»

Torsdag kveld kunngjorde Obama en rekke diplomatiske og økonomiske reaksjoner mot Russland som straff for at landet skal ha forsøkt å blande seg inn i den amerikanske valgkampen. Blant annet har 35 russiske diplomater fått 72 timer på seg til å forlate USA.

Kort tid senere gjorde kommende president Donald Trump det klart hva han mener om saken.

– Det er på tide for landet vårt å komme seg videre til større og bedre ting, sa Trump på en pressekonferanse i Florida.

USAs påtroppende president Donald Trump. Foto: Steven Senne / TT / NTB Scanpix

Skal møte etterretningssjefer

Han lovet imidlertid å møte etterretningssjefer for å høre mer om saken.

– Uansett, for landet vårt og for det fantastiske folket vårt, kommer jeg til å møte ledere for etterretningstjenestene i neste uke for å bli oppdatert på faktaene rundt denne situasjonen, sa Trump, som tar over som president om tre uker.

Han har tidligere avvist anklagene om at Russland påvirket det amerikanske presidentvalget ved å hacke Det demokratiske partiet og har beskyldt etterretningstjenestene for å ha en politisk agenda. Både CIA og FBI har konkludert med at Russland sto bak dataangrepene. Etterforskerne mener dette ble gjort for å hjelpe republikanernes kandidat Donald Trump med å vinne valget.

Varsler flere tiltak

Barack Obama har varslet at flere represalier vil iverksettes framover. Noen av dem vil ikke bli offentliggjort.

– Alle amerikanere burde bekymre seg over Russlands handlinger. Dette er et svar på Russlands innsats for å skade amerikanske interesser, sier USAs president.

Han oppfordrer allierte til å motsette seg Russlands forsøk på å «blande seg inn i demokratisk styre.»

– Vil ødelegge relasjonene

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier at president Vladimir Putin i løpet av kort tid kommer til å ta en beslutning om hvordan Russland skal svare på USAs sanksjoner.

– USA prøver å ødelegge amerikansk-russiske relasjoner, som allerede har nådd et bunnpunkt, sier Peskov, og legger til at Russland kommer til å svare på en «passende måte, basert på prinsippene om gjensidighet»

Les også

 1. Obama-administrasjonen med sanksjoner mot Russland

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Barack Obama
 3. Vladimir Putin
 4. Russland
 5. USA

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

 2. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 3. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

 4. Ekteparet som tapte millioner på valutalån,får ikke behandlet anke i Høyesterett

 5. Foreløpig har tre søkt på jobben som Rogfast-sjef

 6. Bikinifabrikken på Figgjo er solgt