Østerrike velger ny president etter bitter valgkamp

Europas liberale EU-forkjempere holder pusten når Østerrike gjør et nytt forsøk på å velge president søndag.

Valgplakater pryder en gate i Wien. Til venstre Alexander Van der Bellen, som tidligere ledet De grønne. Han har valgoppropet: «Stem! Ikke bli overrasket!». Til høyre Norbert Hofer fra FPÖ, som bruker slagordet «For Østerrike med hjerte og sjel».
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hvis Norbert Hofer (45) fra Frihetspartiet (FPÖ) vinner, er det første gang at et EU-land får en statsleder fra ytre høyre.

Motkandidaten, Alexander Van der Bellen (72), er tidligere partileder for De grønne og stiller nå som uavhengig kandidat. Han er pensjonert professor i økonomi og regnes som EU-vennlig, liberal og miljøvennlig.

Han vant presidentvalget i mai med knapp margin, men etter at Hofer klaget på uregelmessigheter under opptellingen, ble valgresultatet annullert. Søndag er det klart for omkamp.

Trump-effekt?

Spørsmålet mange stiller seg, er om den islamkritiske innvandringsmotstanderen Hofer vil vinne på Donald Trumps seier i presidentvalget i USA, eller om det har gjort østerrikerne mer skeptiske til høyrepopulisme.

I valgkampen har Hofer flørtet med ideen om en folkeavstemning om utmelding av EU, men bare hvis EU blir enda mer sentralisert etter brexit.

Hofer har også varslet at han akter å bruke presidentembetet mer aktivt i politikken. For eksempel vil han vurdere å kaste regjeringen. I dag er presidentrollen i hovedsak seremoniell.

Vil hindre FPÖ

Van der Bellen går ikke like langt, men hvis han vinner, utelukker han ikke at han vil bruke presidentembetet til å hindre at FPÖs partileder Heinz-Christian Strache overtar som statsminister hvis FPÖ vinner neste valg. I dag er partiet, som i sin tid ble stiftet av tidligere nynazister, størst i meningsmålingene.

I EU er det også frykt for at en seier til Hofer vil gi enda mer medvind for høyrenasjonalistiske partier i Frankrike, Tyskland og Nederland, som alle skal holde valg neste år.

Valglokalene i Østerrike åpnet klokka 7 og vil stenge klokka 17 norsk tid. Valgdagsmålinger er ventet kort tid etterpå.

Publisert: