Santos: – Nobelprisen var en gave fra himmelen

Den beste garantien for at fred i Colombia blir en realitet, er at folket støtter avtalen, mener president Juan Manuel Santos.

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos sammen med direktør ved Nobelinstituttet, Olav Njølstad, og nestleder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For ham kom tildelingen av Nobels fredspris som en gave fra himmelen på et svært vanskelig tidspunkt i fredsprosessen: Fire dager før kunngjøringen stemte det colombianske folket nei til fredsavtalen fremforhandlet mellom Santos-regjeringen og opprørsgruppen FARC – og hele prosessen kunne ha falt sammen.

– Den kom som sendt fra himmelen, og ga oss den dytten vi trengte. Den var til stor hjelp for meg, forhandlerne og det colombianske folk, sier en ydmyk og glad Santos.

– Vi har fått våpnene til å stilne. Nå begynner den vanskelige jobben, å bygge freden, sier han.

Les også

Fredsprisvinner klar for prisfest i Norge

– Jeg vil uttrykke min dypeste takknemlighet til Norge, sa fredsprisvinner Juan Manuel Santos under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag.

Neste mandag skal grunnlovsdomstolen i Colombia behandle fredsavtalen, og Santos håper domstolen vil gi grønt lys for rask implementering.

– Det er viktig at folk ser resultater av fredsavtalen raskt, ellers kan de miste troen, sier han.

Fredsdue

På jakkeslaget til prisvinneren svever en sølvhvit fredsdue. Den fikk Santos av kona og datteren da han for flere år siden bestemte seg for å få slutt på krigen i landet.

– Siden har jeg hatt den på meg, hver dag. Jeg tar den ikke av meg før dette er over, forteller han til NTB.

Les også

De vant over frykten for freden

Les også

– Colombianerne er stolte over fredsprisen

– Fred i Colombia har vært en drøm i mange, mange år. Nå har den blitt virkelighet, sier presidenten, som understreker at han er i Oslo også for å takke Norge og det norske folk.

– Dere har støttet oss hele veien, i hele prosessen, sier han.

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos under den offisielle pressekonferansen på Nobelinstituttet fredag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Intet land har hjulpet oss mer. Norge var en garantist fra dag én, som støtte og som en venn i fredsprosessen.

– Og jeg tar ikke bare imot prisen for meg selv og det colombianske folk, men for de åtte millionene ofrene i den 50 år lange konflikten, understreker han.

Prispengene vil presidenten bruke til tiltak for ofrene.

Mange spørsmål

I strålende desembersol ankom Santos med familie og et stort følge fredag morgen. Blant de første postene i et tettpakket program var møte med norsk og internasjonal presse i storsalen på Nobelinstituttet.

Blant journalistene var det særlig interesse for hvordan Santos nå vil sørge for å gjennomføre fredsavtalen, som ble godkjent i nasjonalforsamlingen for bare halvannen uke siden. Fortsatt er vold og drap et stort problem i Colombia. Særlig aktivister og sosiale ledere er blitt mål for antidemokratiske og paramilitære grupper. Det siste året har minst 59 aktivister blitt drept, ifølge FN.

– Vi er svært opptatt av å få slutt på disse drapene, sier Santos, som har opprettet en spesialkomité, ledet av ham selv, som skal granske drapene og hvem som står bak.

FARC med i ånden

I Santos' følge er to av de mest fremstående tidligere FARC-gislene, politikerne Clara Rojas og Ingrid Betancourt. Men FARC har ingen representanter til stede. Det har sin naturlige forklaring, mener Santos.

– Det faktum at FARC ikke er her, henger sammen med at jeg ikke ønsket å skape et problem for norske myndigheter. FARC er fortsatt underlagt rettslige prosesser i Colombia før deres medlemmer kan reise fritt ut i verden, sier Santos til NTB.

Han legger til at en av fredsforhandlerne som har representert FARC, en spansk advokat, er til stede under fredsprisutdelingen i Oslo.

– FARC er til stede ved at de er med oss i hjerte og ånd, og det har jeg også sagt til dem, sier Santos.

Les også

 1. Colombia-fred skaper jubel på Finnøy

 2. Fredsavtale etter 50 år med krig i Colombia

Publisert:
 1. Colombia
 2. Nobelprisen
 3. Nobels Fredspris

Mest lest akkurat nå

 1. Nye dufter når grisebønder bytter svin med vin

 2. Ny utrolig rekord for Haaland

 3. Storbritannia strammer inn på koronareglene

 4. Kunngjorde at han legger opp - nå vurderer Bryne-profilen å gjøre helomvending

 5. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 6. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død