Alle fly av samme modell som ulykkesflyet settes på bakken

Boeing anbefaler at alle deres MAX 8-fly settes på bakken. Beslutningen kom etter at også USA stengte sitt luftrom for den ulykkesrammede modellen.

– Sikkerheten til det amerikanske folk, for alle mennesker, er overordnet, sa USAs president Donald Trump da han kunngjorde at ulykkesflyet Boeing 737 MAX 8 settes på bakken også i USA. Foto: Evan Vucci / AP /NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Et Boeing 737 MAX 8-fly på flyplassen i Washington. Onsdag ble det klart at USAs luftfartsmyndighet og flyprodusenten Boeing setter alle fly av denne typen på bakken. FOTO: Ted S. Warren / AP/ NTB scanpix
Et fly av typen Boeing 737 MAX 8 i Houston i den amerikanske delstaten Texas. Foto: David Koenig / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I en uttalelse onsdag understreket flyprodusenten at den fortsatt har full tillit til at det er trygt å bruke modellen.

Likevel anbefaler selskapet at alle MAX 8-fly i hele verden settes på bakken inntil videre.

Uttalelsen kom kort etter at USA sluttet seg til en lang rekke land som har stengt sitt luftrom for Boeing-modellen.

– Flyene blir stående på bakken med umiddelbar effekt, sa president Donald Trump til pressefolk i Det hvite hus.

USA presset

USAs luftfartsmyndighet og den amerikanske flyprodusenten Boeing har vært under sterkt press etter at stadig flere land og flyselskaper har besluttet å la sine MAX 8-fly stå på bakken.

Omkring 42 nasjoner har så langt midlertidig stanset bruken av flytypen.

Tirsdag kveld ble det klart at flytypen ikke lenger var ønsket over luftrommet i Europa. Rett før den amerikanske beslutningen ble kjent onsdag, hadde Canada kunngjort en tilsvarende avgjørelse.

157 mennesker omkom i Etiopia da et MAX 8-fly styrtet søndag. I Indonesia døde 189 personer da et fly av samme type styrtet i fjor høst.

Boeings anbefaling kom etter diskusjoner med den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA. Selskapet beskriver avgjørelsen som et utslag av stor grad av forsiktighet.

Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA opplyser at det er kommet fram nye opplysninger som har bidratt til innføringen av flyforbudet.

Flere rapporter

Den canadiske transportministeren Marc Garneau opplyser at det er påvist likhetstrekk etter en sammenligning av bevegelsene til flyene som styrtet i Etiopia og Indonesia.

Det skal ha kommet fram ny informasjon som tyder på at det automatiske styringssystemet på flyet til Ethiopian Airlines hadde slått inn og tvunget flyets nese nedover. Også piloten på flyet som styrtet i Indonesia, måtte kjempe mot datastyring som ville snu flyets nese nedover.

– Men vi må gjenta at dette ikke er et bevis på at årsaken er den samme. Det kan være noe annet, sa den canadiske transportministeren onsdag.

I USA skal minst to piloter ha rapportert om tilfeller hvor det automatiske styringssystemet i MAX 8-fly har fått flyene til plutselig å tippe framover.

Boeing-aksjen

Det norske flyselskapet Norwegian besluttet tirsdag kveld å sette sine 18 MAX 8-fly på bakken. Dette har medført en rekke kanselleringer og ombookinger for selskapet for å få alle sine passasjerer av gårde.

Ferdskriveren og taleregistratoren fra det styrtede Boeing-flyet i Etiopia skal analyseres i Frankrike. Det opplyste den franske havarikommisjonen BEA onsdag.

Boeing-aksjen falt nesten 3 prosent etter at president Donald Trump onsdag kunngjorde at også USA setter MAX 8-flyene på bakken. Aksjekursen tok seg senere noe opp igjen. Boeing-aksjen har falt nesten 50 dollar denne uken.

Publisert: