WikiLeaks: – CIA har stor hacking-kapasitet

Etterretningstjenesten CIA har over 1000 redskaper for å bryte seg inn i datamaskiner, mobiltelefoner og smart-TV-er, hevder WikiLeaks gjennom nye lekkasjer.

Publisert: Publisert:

Etterretningstjenesten CIA har over 1000 redskaper for å bryte seg inn i datamaskiner, mobiltelefoner og smart-TV-er, hevder WikiLeaks gjennom nye lekkasjer. Foto: Scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

WikiLeaks publiserte tirsdag den til nå største mengden dokumenter som skal komme fra CIA.

– Denne usedvanlige samlingen, som omfatter flere hundre millioner linjer programmering, gir tilgang til hele CIAs hacking-kapasitet, skriver WikiLeaks i en pressemelding. WikiLeaks sier at blant annet journalister kan være en målgruppe for CIA ved at både iPhone- og Android-telefoner kan infiseres.

CIAs hacking-avdeling, som formelt tilhører Center for Cyber Intelligence (CCI) hadde ved nyttår over 5.000 registrerte brukere og har utviklet over 1.000 hacking-verktøy, ifølge WikiLeaks.

– Virker ekte

Opprinnelsen til det omfattende materialet som WikiLeaks har lagt ut, har ikke latt seg bekrefte av Associated Press. CIA har ikke svart på gjentatte meldinger om kommentarer, men AP påpeker at WikiLeaks kan vise til en lang rekke tidligere lekkasjer som senere har vist seg å holde vann.

En ekspert som har sett på publikasjonene, Jake Williams ved Rendition Infosec, sier til AP at publikasjonene virker ekte.

Hvis det stemmer, vil WikiLeaks-publiseringen tirsdag være enda et stort tilbakeslag for amerikansk etterretning.

Forbrukerelektronikk

– Omfanget er så stort at CIAs hackere ved utgangen av 2016 hadde mer programmering enn det som trengs til å styre hele Facebook. CIA hadde på et vis utviklet sitt eget NSA, men med enda mindre forklaringsplikt og uten å måtte svare offentlig om budsjettets omfang, heter det.

CIAs verktøy er ifølge WikiLeaks laget for å kunne utnytte en rekke produkter som Apples iOS-plattformer, Googles Android-plattform og Microsofts Windows-plattform. Fjernsynsapparater fra Samsung kan utnyttes til avlytting, heter det videre.

– Skape debatt

Kilden som har gitt WikiLeaks materialet, uttaler at det er viktig å skape offentlig debatt rundt temaet og diskutere hvorvidt CIAs hacking-virksomhet går ut over etterretningstjenestens mandat. Kilden ønsker også å starte debatt rundt temaer som sikkerhet, produksjon, bruk, utbredelse og demokratisk kontroll med cybervåpen.

– Når ett eneste cybervåpen er løst der ute, kan det spre seg rundt omkring i verden på sekunder og utnyttes av både rivaliserende makter, nettmafia og tenåringshackere, heter det i en pressemelding fra WikiLeaks.

(©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Denne stranda alene kan i år få mer besøk enn Preikestolen

 2. Stoppet i 129 km/t i 70-sonen

 3. Vet i november om koronavaksinen fungerer

 4. Hun blir pensjonstaper hvis hun ikke tar grep. Disse bransjene er verstinger

 5. Kjempenedtur for Viking: Europa-drømmen knust etter tabbe og kontroversiell scoring

 6. To gjestearbeidere har testet positivt for korona i Sandnes

 1. Hacking
 2. Wikileaks
 3. Etterretning
 4. USA