Massive kvinneoverfall opprører i Tyskland

Politiet i Köln har fått 90 anmeldelser fra kvinner som sier de ble seksuelt angrepet eller bestjålet av gjenger av angivelig arabiske menn i sentrum nyttårsnatten.

Publisert: Publisert:

Politiet sa knapt noe før tre dager etter overgrepene, sier Lina Hüffelmann, rådgiver i flyktningrådet i Köln, ved plassen utenfor hovedjernbanestasjonen i Köln, der 90 kvinner nå hevder de ble seksuelt overfalt eller robbet nyttårsnatten. Foto: Christian T. Jørgensen

  • Ingeborg Eliassen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

KÖLN:

Fem døgn etter en nyttårsnatt som ble et mareritt for mange kvinner i Köln, er politioppbudet massivt utenfor hovedjernbanestasjonen. Minst 12 politibiler står oppmarsjert på den åpne plassen, som ligger nedenfor den majestetiske Kölnerdomen. Men da overgrepene foregikk i timene etter midnatt nyttårsaften, var forholdene for kaotiske til at politiet klarte å hindre dem.

Det var 1000 menn på plassen. Men ikke 1000 gjerningsmenn. Kanskje var det 90, kanskje færre, kanskje flere

— Det var mørkt. Det var over 1000 menn på plassen. Det er enormt vanskelig for politiet å se akkurat hva som foregår i en slik mengde, hevdet en talsmann på en stappfull pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Omringet og angrepet

Da hadde politiet mottatt anmeldelser fra 90 kvinner som hevder at de ble angrepet da de krysset plassen på vei til eller fra jernbanestasjonen mellom midnatt og morgentimene 1. januar. Én anmeldelse omfatter voldtekt.

— Noen gjelder både seksuelle overgrep og tyveri, andre bare seksuelle overgrep, andre igjen bare tyveri, sa politimester Wolfgang Albers.

«Vi har fått nok» annonserte kvinner som demonstrerte utenfor jernbanestasjonen i Köln tirsdag kveld. De reagerer mot politikere som de mener dytter ansvaret for overgrepene nyttårsnatten, over på kvinnene selv. Foto: Christian T. Jørgensen

På forhånd hadde et tusentalls menn samlet seg på plassen, der mange var alkoholpåvirket og mange sendte opp raketter. Kvinnene har ifølge politiet fortalt at de ble omringet av grupper av menn i alderen 18 til 35 år og angrepet. «Hele plassen var full og nesten bare av menn», sier 27 år gamle Anne til Spiegel Online. Etter noen få skritt på plassen følte hun seg som «kveg i en innhegning». Like etter kjente hun «den første hånden bak».Ingen har klart å gi noe klart signalement på gjerningsmenn. Men alle skal ha meldt at de var av nord-afrikansk eller arabisk opprinnelse. Politiet sjekket identiteten til rundt 100 menn på plassen og fant straffedømte blant dem. Men ryktene om at det var flyktninger som sto bak, blir skarpt avvist av politiet. De vet rett og slett ikke.

— Det var 1000 menn på plassen. Men ikke 1000 gjerningsmenn. Kanskje var det 90, kanskje færre, kanskje flere, sa Albers.

Henriette Reker, borgermester i Köln, prøver å berolige en befolkning der ryktene går om at det var mannlige flyktninger som sto bak massiv trakassering av kvinner i Köln sentrum natt til første nyttårsdag. Foto: Christian T. Jørgensen

Lina Hüffelmann er bekymret. Hun jobber med flyktninger og lokalbefolkning i flyktningrådet i Köln og har merket et stemningsskifte det siste året. — Flere er blitt redde for hva som skjer i landet. Etter dette vil det bli enda vanskeligere å være objektiv. Det er et faktum at mange kvinner var hjelpeløse i store grupper av menn den natten. Men politiet har gjort det verre ved å bruke tre dager på å møte rykter om at det kanskje var flyktninger som sto bak, med fakta, sier Hüffelmann.

Det som skjedde, er utrolig og kan absolutt ikke tolereres. Vi innfører nå tiltak for å sikre at noe slikt aldri skjer igjen og at jenter og kvinner ikke skal føle seg usikre eller redde når de beveger seg i byen

Tyskland tok imot en million asylsøkere i fjor. Mottakssystemet kneler, og mange er ikke blitt registrert. 222 asylmottak ble påtent i 2015. Overgrepene i Köln nærer disse flammene. Dette er «de forferdelige følgene av en katastrofal asyl- og migrasjonspolitikk», hevder Frauke Petry, leder i det innvandringsfiendtlige partiet Alternative für Deutschland.

Overlevde attentat

Pressekonferansen tirsdag var ledet av borgermester Henriette Reker. Hun snakket med en stemme som hun har måttet trene opp etter at hun ble knivstukket i halsen i oktober i fjor, dagen før valget, av en tysker som mislikte hennes engasjement for flyktninger. Reker lå i koma da hun ble valgt med over halvparten av stemmene. Etter de massive overgrepene mot kvinner nyttårsaften advarer hun mot å trekke slutninger som det ikke er grunnlag for.

— Det som skjedde, er utrolig og kan absolutt ikke tolereres. Vi innfører nå tiltak for å sikre at noe slikt aldri skjer igjen og at jenter og kvinner ikke skal føle seg usikre eller redde når de beveger seg i byen, sa Reker.

Tiltakene hun og politiet nevnte, i tillegg til etterforskning for å finne skyldige, består av mer politi i gatene og mer videoovervåking. Myndighetene håper at folk ikke skal la seg skremme fra å delta i Kölns berømte karneval i februar.

— Kanskje er dette også en anledning til å forklare, på mange språk, at feiring ikke er noen invitasjon til overgrep, sa Reker.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

  2. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

  3. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

  4. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

  5. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

  6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret