Asylsøkere i Tyskland svindlet til seg for millioner

I Köln ble nyttårsfeiringen langt fredeligere i år enn i fjor, da mange asylsøkere antastet kvinner ved jernbanestasjonen. Likevel har den tyske asyldebatten blusset opp etter at en rapport har avslørt omfattende svindel med sosialpenger i byen Braunschweig.

Alle asylsøkerne som kom til Braunschweig i fjor må som følge av svindelen møte opp og registrere fingeravtrykkene sine.
  • Erik Jensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En månedslang politietterforskning viser at omtrent 300 flyktninger har svindlet til seg penger fra sosialkontoret i byen i stor skala, tilsvarende mellom 27 og 46 millioner norske kroner.

12 identiteter

Ved å vise papirer med opp til 12 forskjellige identiteter og ved å ta i bruk enkel forkledninger har asylsøkere fra hovedsakelig Sudan klart å få utbetalt langt større beløp enn de hadde krav på.

– De registrerte seg simpelthen flere ganger under forskjellige etternavn og fikk pengene utbetalt. Noen ganger hadde de anlagt fullskjegg, tatt på seg briller eller kommet tilbake med kortere hår for å lure de ansatte i sosialvesenet, sier Jörn Memenga, formannen for kommisjonen som har etterforsket saken i Braunschweig, til TV-stasjonen NDR.

Selv om asylsøkerne er registrert med bilde klarte mange å svindle sosialkontoret ved hjelp av forkledninger.

Overarbeidet sosialkontor

Forklaringen på at sosialrådgivere og andre medarbeidere ved byens sosialkontorer ikke oppdaget svindelen er ifølge Jörn Memenga at personalet var fullstendig utslitt og overarbeidet som følge av det store innrykket av flyktninger til Tyskland sensommeren og høsten 2015. Noen dager mottok sosialvesenet i Braunschweig så mange som 2.000 asylsøkere som ønsket å registrere seg for å få ubetalt sosialhjelp.

Som utgangspunkt får hver asylsøker tilsvarende omtrent 1.200 kroner i såkalte lommepenger, og rundt 2.000 kroner i måneden for å kunne håndtere de mest nødvendige utgiftene. Ifølge Jörn Memenga gir det enkeltpersoner mulighet til å heve rundt 3.200 kroner totalt per måned. En asylsøker hadde hele 12 forskjellige identiteter og hadde klart å svindle til seg over 408.000 kroner fra sosialvesenet.

To fengslet for svindel

Kommisjonen som har etterforsket saken har gitt sine beviser videre til påtalemyndigheten, som regner med å reise saker mot en tredjedel av svindlerne. To menn har allerede blitt fengslet i saken.

Konsekvensen av svindelen er at alle flyktninger som ankom Braunschweig i fjor må møte opp hos myndighetene for å registrere fingeravtrykkene sine.
– Man kan oppgi falskt navn og fødselsdato, men man kan ikke forfalske fingeravtrykkene sine, sier Jörn Memenga.

Ifølge sjefen for kriminalpolitiet i Braunschweig, Ulf Küch, kan det store innrykket av asylsøkere også merkes når det kommer til vanlig kriminalitet. Ikke minst gjelder det bydelen Kralenriede, hvor det er 4.000 innbyggere og for tiden også 3.400 asylsøkere. Her har antallet butikktyverier, lommetyverier, innbrudd og overfallsran økt i hele fjor, ifølge kriminalsjefen.

– Man snakker ikke mye om kriminalitet begått av flyktninger i dette landet. Vi vil ikke skjønnmale situasjonen, men vi ber om at man diskuterer videre på et opplyst grunnlag. Det er kun en liten andel av flyktningene som har gitt oss problemer, sier Ulf Küch til avisen Frankfurter Allgemeine.

900.000 kom

I 2015 kom 900.000 flyktninger til Tyskland. Av disse er det kun et fåtall som har funnet seg jobb eller som har tillatelse til å jobbe. Det bekymrer formannen for det tyske rådet for immigrasjon, Aydan Özoguz, som forutser en økende frustrasjon blant flyktningene.

– Det er viktig at de får hjelp og undervisning raskest mulig, så de har noe å fylle hverdagen med. Unge menn kjeder seg og ser ingen fremtid, sier han til mediegruppen Funke, og advarer om at kjedsomheten kan føre til kriminalitet.

«Nafris» ble vist bort

Nyttårsaften var det ikke mye kriminalitet å skrive om i Tyskland. Både i Berlin og i Köln sørget et stort politioppbud for å forhindre gjentakelser av forrige nyttårsaftens masseovergrep mot kvinner.

Politiet i Köln er imidlertid igjen gjenstand for kritikk fordi betjentenes innsats særlig rettet seg mot menn med nordafrikansk utseende. Omtrent 900 av dem ble avhørt av politiet og flere av dem fikk forbud mot å oppholde seg i nærheten av domkirken i byen, hvor problemene oppsto forrige nyttårsaften.

– På den sentrale politistasjonen har vi sjekket hundrevis av Nafris, skrev politiet i Köln på Twitter.

Bruken av den interne politisjargongen «Nafris» for å omtale nordafrikanske menn har ikke akkurat gjort kritikken mildere.

«Klar mistanke»

– Når 1.000 mennesker blir sjekket og tilbakeholdt utelukkende på grunn av deres utseende stiller det i stor grad spørsmål ved proporsjonene og den juridiske holdbarheten av aksjonen, sier partilederen for De Grønne, Simone Peter, til avisa Rheinischen Post.

Under en pressekonferanse innrømmet politisjefen i Köln, Jürgen Matheis, at betjentene primært hadde sjekket menn med nordafrikansk utseende, men tilføyde:

– For flertallets vedkommende var det snakk om en klar mistanke om at de ville begå kriminalitet.

Han angret også på at ordet «nafri» ble brukt i politiets melding på Twitter.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Immigrasjon
  2. Asylsøkere

Mest lest akkurat nå

  1. Ord­fører: – Denne tragiske hen­delsen på­virker mange

  2. Høyesterett avviste anke om turvei

  3. Vil nekte navngitte personer å gå på byen

  4. Bent Høie setter foten ned for storbygg på Misjonsmarka

  5. Full fyr i to biler i boligfelt - den ene totalt utbrent

  6. Fikk ikke medhold i tingretten