Hongkong forbyr demonstranter å bruke ansiktsmaske

Hongkongs leder Carrie Lam innfører forbud mot å dekke ansiktet. Demonstranter tar til gatene – iført ansiktsmasker.

Demonstranter marsjerer fredag i Hongkongs gater – iført ansiktsmasker. Fra midnatt vil de kunne bli straffet med inntil ett års fengsel og bøter på 30.000 kroner for å dekke ansiktet. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Hongkongs leder Carrie Lam kunngjorde fredag at ansiktsmasker vil bli forbudt blant demonstrantene fra og med midnatt. Hun hadde samlet til sammen 16 ministre til å være med på pressekonferansen. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Et av kravene til demonstrantene er at Carrie Lam går av. Nå forbyr hun dem å bruke ansiktsmaske. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Forbudet er et av flere tiltak Hongkong-regjeringen nå innfører i et forsøk på å kue de hyppige demonstrasjonene som har preget byen de siste månedene.

– Vi må gjøre det vi kan for å hindre vold og å beskytte Hongkongs fremtid, sa Lam på fredagens pressekonferanse.

– Vi tar ikke lett på innføringen av dette forbudet, men dette er et nødvendig tiltak, sa hun.

Forbudet vil tre i kraft fra midnatt natt til lørdag og gjelder både for demonstranter som tar del i lovlige og ulovlige demonstrasjoner. Maskeforbudet gjelder for alle opptog med over 30 personer eller forsamlinger på over 50 personer.

Ett års fengsel eller kjempebot

Demonstranter som bryter forbudet, vil risikere opp mot ett års fengsel eller en bot på nærmere 30.000 kroner dersom de ikke føyer seg etter de nye reglene. Forbudet vil også gjelde for demonstranter som bruker ansiktsmaling for å skjule identiteten sin, ifølge myndighetene.

Personer som bruker maske av helsemessige eller religiøse årsaker, er unntatt fra forbudet. Men politibetjenter kan likevel be hvem som helst i offentligheten om å ta av seg ansiktstildekkingen. De som nekter, vil kunne risikere opp til et halvt års fengsel.

Det er en lov fra kolonitiden som kun kan brukes unntaksvis i krisetilfeller, som nå er trukket fram for å rettferdiggjøre forbudet.

Lam sier at forbudet ikke medfører unntakstilstand i Hongkong, men sier at det er et forsøk på å «gjeninnføre fred i byen».

– Ikke en forbrytelse

Demonstrantene har de siste fire månedene brukt masker under protestene i Hongkong, samt gule hjelmer, beskyttelsesbriller og pustemasker, for å beskytte seg mot tåregass og slag fra politiet, men også for å unngå identifikasjon.

Tusenvis av demonstranter, alle iført ansiktsmasker, marsjerte fredag ettermiddag gjennom byens finansdistrikt. De ropte slagord som «Jeg ønsker å bruke ansiktsmaske» og «Å bruke maske er ikke en forbrytelse», mens mange biler tutet i støtte for demonstrantene.

– Kommer de til å pågripe 100.000 mennesker i gatene? Myndighetene forsøker å skremme oss, men jeg tror ikke folket lar seg skremme nå, sier en mannlig demonstrant til en lokal TV-stasjon.

Fem fingre

Mange demonstranter holdt opp fem fingre – én finger for hvert av de fem kravene til regjeringen.

Det ene er kravet om å trekke tilbake forslaget om utlevering til Kina, og det var dette som utløste masseprotestene til å begynne med. Lovforslaget vil bli offisielt trukket tilbake den 16. oktober.

I tillegg krever også demonstrantene at Carrie Lam må gå av. Lam understreket fredag at det kommer hun ikke til å gjøre. De ytterligere kravene fra demonstrantene er at politivold må granskes, fengslede demonstranter må løslates, og at befolkningen må få større demokratisk frihet.

Publisert:
  1. Hongkong
  2. Kina

Mest lest akkurat nå

  1. Dette er den nye trenden på Storhaug: - Jeg tror folk har savnet et slikt tilbud

  2. To bilister ble fotgjengere i løpet av én time

  3. Bølger i kaffen kan være et dårlig tegn

  4. Thon vil utvide Amfi Madla inn på Shell-stasjonen

  5. Nå vil han stramme inn igjen

  6. Han har fått sekser på sekser – nå trenger han større lokaler