Protestene fortsetter i Venezuela

Protestene mot president Nicolás Maduro fortsetter i Venezuela, på oppfordring fra opposisjonslederen Juan Guaidó. Minst 46 personer ble såret under protestene.

Protestene mot president Nicolás Maduro fortsetter i Venezuela, men ingenting tyder på at sikkerhetsstyrkene i landet etterkommer oppfordringene fra opposisjonsleder Juan Guaidó om å vende presidenten ryggen. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB-AFP-AP
Publisert: Publisert:
Demonstranter væpnet med steiner og stokker støtte onsdag sammen med sikkerhetsstyrker flere steder i Venezuelas hovedstad Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
Steinkastende demonstranter forsøkte for andre dag på rad å ta seg inn på den militære La Carlota-basen i Caracas, men ble møtt med tåregass og gummikledde stålkuler fra sikkerhetsstyrker som vokter basen. Foto: AP / NTB scanpix
Venezuelas 35 år gamle opposisjonsleder Juan Guaidó utropte seg selv til president i januar og har gjentatte ganger siden hevdet at en reell maktovertakelse er nær forestående. Onsdag ledet han an i nye demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro i hovedstaden Caracas. Foto: AP / NTB scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro (t.v.) holdt tirsdag en TV-sendt tale sammen med Venezuelas militære ledere hvor han erklærte at et kuppforsøk var avverget. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Demonstranter væpnet med steiner og stokker ble onsdag møtt med tåregass og gummikledde kuler fra sikkerhetsstyrkene da de for andre dag på rad forsøkte å ta seg inn på den militære La Carlota-basen i Caracas.

Minst 46 personer ble såret i protestene, opplyser helsemyndighetene ved midnatt lokal tid. En 27 år gammel kvinne som ble skutt under protestene, døde av skadene onsdag kveld.

Også andre steder i den venezuelanske hovedstaden og i landet for øvrig ble det meldt om sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

– Vi er sterkere enn noensinne, tvitret Guaidó, som utropte seg selv til president i januar og som gjentatte ganger siden har hevdet at en reell maktovertakelse var nær forestående.

Maner til ro

Onsdag oppfordret Guaidó på nytt regjeringsstyrkene til å vende Maduro ryggen, men ingenting tydet på at det er i ferd med å skje.

Maduros tilhengere strømmet også ut i gatene i hovedstaden for å gi sin støtte til presidenten og for å markere Arbeidernes dag, mange av dem iført sosialistpartiets karakteristiske røde skjorter.

FNs generalsekretær António Guterres manet til ro.

– Generalsekretæren gjentar sin henstilling til alle parter om å vise maksimal tilbakeholdenhet, og han advarer mot bruk av våpenmakt mot fredelige demonstranter, sa talsmannen Stephane Dujarric.

Mange såret

Tirsdag poserte Guaidó i en video omgitt av flere tungt bevæpnede soldater.

– Modige soldater, modige patrioter, modige forsvarere av grunnloven har i dag sluttet seg til oss, sa Guaidó i videoen.

Da demonstranter samme dag forsøkte å innta en militærbase i hovedstaden Caracas, ble de raskt slått tilbake.

Rundt 50 demonstranter ble skadd etter å ha blitt påkjørt av pansrede kjøretøy og truffet av gummibelagte stålkuler. Også andre steder i Venezuela var det sammenstøt.

Ifølge TV-stasjonen Todo Noticias ble en 24-åring drept i delstaten Aragua tirsdag, men omstendighetene er ikke kjent.

– Et lite kuppforsøk

Venezuelas informasjonsminister Jorge Rodriguez avfeide det hele som «et lite kuppforsøk», og i en TV-sendt tale samme kveld gratulerte Maduro sikkerhetsstyrkene med å ha slått det ned.

– Dette vil ikke gå ustraffet hen, advarte han.

Maduro lovet også at de som har begått «alvorlige forbrytelser mot grunnloven», vil bli stilt for retten og slo fast at Venezuela ikke vil la seg «slavebinde» eller overgi seg til «imperialistiske krefter».

Det siste var åpenbart rettet mot USA, der utenriksminister Mike Pompeo på nytt rykket ut med støtte til Guaidó og truet med amerikansk militærintervensjon.

– Det kan bli aktuelt med militær aksjon. Dersom det trengs, er det dette USA kommer til å gjøre, sa han i et intervju med Fox News.

Russland advarer

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte Pompeo mot å gripe inn, da de to snakket sammen på telefon onsdag.

– Washingtons innblanding i en suveren stats indre anliggender, og trusler mot dens ledelse, er et klart brudd på internasjonal lov. Denne destruktive innblandingen har ingenting med demokrati å gjøre, sa Lavrov.

– Dersom disse aggressive stegene fortsetter, vil de kunne få svært alvorlige konsekvenser, la den russiske utenriksministeren til.

Russland avviser også Pompeos påstand om at Maduro planla å forlate Venezuela og fly til Cuba tirsdag, og det samme gjorde Maduro selv og Cuba.

– USA prøvde etter beste evne å svekke Venezuelas forsvar og bruke falske opplysninger som en del av en informasjonskrig, sa en talskvinne for russisk UD.

Publisert: