Titusenvis demonstrerte for spansk enhet i Barcelona

Titusenvis av tilhengere av at Catalonia fortsatt skal være spansk, demonstrerte søndag i Barcelona.

Søndag var Barcelonas gater igjen fylt av demonstranter – denne gangen var det dem som ønsker at regionen fortsatt skal være spansk som markerte seg. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Pro-spanske demonstranter viftet med spanske flagg i Barcelonas gater søndag. Rundt 80.000 deltok i markeringen. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix

Dagen etter at 350.000 tilhengere av selvstendighet for Catalonia demonstrerte i Barcelona, var det søndag pro-spanske demonstranter sin tur. De spanske fargene preget gatene i byen. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Ifølge politiet i byen deltok 80.000, mange av dem viftet med spanske og katalanske flagg.

– Vi er også katalanere, stans galskapen, sto det på en av de mange plakatene.

Separatistbevegelsen i den velstående regionen har skapt en av de alvorligste politiske krisene i Spania på flere tiår. Et forsøk på løsrivelse strandet i 2017, og for noen uker siden ble ni katalanske ledere dømt til lange fengselsstraffer for sine roller i prosessen.

Store demonstrasjoner

Det har satt sinnene i kok blant tilhengerne av katalansk uavhengighet. Den siste tiden har det vært en lang rekke store demonstrasjoner, og mange av dem har utartet og endt i sammenstøt mellom politi og demonstranter. Lørdag deltok 350.000 i en stormønstring i Barcelona.

Meningsmålinger og valgresultater viser imidlertid at stemningen er delt blant de 7,5 millioner innbyggerne i regionen. Befolkningen er splittet omtrent på midten. Til tross for det har tilhengerne av spansk enhet stort sett forholdt seg rolig, bortsett fra en enorm demonstrasjon for to år siden midt i striden om løsrivelse.

Valgkampsak

– Vi føler behovet for å rope at Catalonia er en del av Spania, sier lastebilsjåføren Francisco Astorga Vasco (52).

– De forsøker å få det til å se ut som Catalonia ikke tilhører Spania, og det er ikke sant. Ikke i fortida, ikke i nåtida og ikke i planene vi har for framtida vår, sier han.

Krisen i Catalonia ventes å bli en viktig sak i det spanske valget 10. november, der Pedro Sanchez skal kjempe for å få fortsette som statsminister.

Publisert:
  1. Barcelona
  2. Catalonia
  3. Spania

Mest lest akkurat nå

  1. Nye tilfeller mandag kveld: 46 smittede og minst 900 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

  2. Statsministerens kontor lar Bent Høies påskestunt passere

  3. Mari leter etter brudekjolen sin: – Angrer på at jeg solgte den

  4. Smittehopp i Stavanger: - Bekymret for situasjonen

  5. 60-tallshjem forvandlet til moderne hus: – Jeg bestemte meg med én gang – dette var huset for meg

  6. Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell