Tåregass, vannkanoner og brannbomber i Hongkong

Demonstranter kastet steiner og brannbomber, og politiet tok i bruk vannkanoner og tåregass da lørdagens demonstrasjon endte i kaos i sentrum av Hongkong.

Demonstranter i voldsomme sammenstøt med politiet. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:

Politibetjenter i beredskap utenfor en T-banestasjon. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix

Tusenvis av mennesker protesterer i gatene i Hongkong lørdag til tross for at politiet la ned forbud mot en planlagt demonstrasjon. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det brant kraftig i en av byens hovedgater etter at demonstranter satte fyr på sperringer de hadde bygd av søppelkasser og skilt i nærheten av politistasjonen.

Tidligere på dagen marsjerte titusenvis av mennesker under et tak av fargerike paraplyer gjennom gatene til tross for at politiet nedla forbud mot en planlagt demonstrasjon.

De unge svartkledde demonstrantene tok over gater og viktige veikryss i handlegatene i byen, uten noe åpenbart mål.

Da politiet kom for å fjerne dem fra området, trakk de seg tilbake, men noen kom senere tilbake og satte fyr på veisperringene de hadde bygd. Da nattemørket falt på lørdag kveld, kastet en liten gruppe gjenværende demonstranter bensinbomber og steiner på politiet.

Vannkanon og tåregass

Politiet svarte med å ta i bruk vannkanoner med blåfarget vann og tåregass mot dem som kastet steiner mot dem, og som ødela ekstra barrierer som var plassert utenfor bygningen som huser den lovgivende forsamlingen. Også journalister fikk klærne sine farget blått av vannet.

Demonstrantene har foreløpig holdt seg unna kinesiske myndigheters Hongkong-kontor, der veiene hadde blitt stengt av politiet timer tidligere.

Passasjerer utsatt

Sent på kvelden viste kringkaster TVB en video som viser politibetjenter som slår passasjerer på en T-bane med batonger. Videoen viser også at en gruppe sivile som satt på gulvet, får pepperspray på seg via en åpen dør.

Det er uvisst om alle passasjerene var demonstranter. Videoen har spredt seg raskt på sosiale medier, og førte til at en gruppe demonstranter samlet seg ved en T-bane-stasjon i nærheten. Også der ble flere pågrepet.

En planlagt demonstrasjon som skulle avholdes lørdag, ble avlyst etter at politiet avslo søknaden. Arrangementet skulle markere at det er fem år siden Kina besluttet å endre valgsystemet for å gi Beijing økt innflytelse over hvem som skulle styre Hongkong.

Utøst av lovforslag

Personer i alle aldre har også deltatt i en religiøs demonstrasjon som startet med at demonstrantene gikk til religiøse landemerker, før de rettet kursen mot distriktet der regjeringskontorene ligger. Mange holdt seg til fortauet og sørget for å ikke påvirke trafikken.

Hongkong har de siste månedene vært herjet av voldsomme demonstrasjoner som ble utløst av et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i fastlands-Kina.

Publisert:
  1. Hongkong

Mest lest akkurat nå

  1. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

  2. 106 grader øst: – En hyllest til mamma

  3. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

  4. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

  5. «Tidenes kulturpolitiske skandale»

  6. Sorgen over en tapt barndom er smertefull. Slik går du videre som voksen.