Ny brexituro sender pundet nedover

Boris Johnson vil forby en forlenging av overgangsperioden etter brexit. Det skaper ny uro for en hardere brexit og bidro til at pundet falt mer enn 1 prosent.

Publisert: Publisert:

Denne uken begynner den politiske hverdagen igjen i Storbritannia etter valget sist uke som ga De konservative et klart flertall i Underhuset. Foto: Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix

  • NTB

Parlamentet samles denne uken og skal fredag behandle utmeldingsavtalen med EU. Tirsdag melder BBC at Boris Johnson vil endre lovforslaget og forby en utvidelse av overgangsperioden som er avtalt med EU.

Den utløper ved slutten av 2020, men kan forlenges med ett eller to år.

Uro

Målet med overgangsperioden er å gi partene tid til å forhandle om det fremtidige forholdet mellom EU og Storbritannia. De aller fleste regner et snaut år som altfor lite tid til å få på plass en omfattende avtale.

Å nekte å forlenge perioden innebærer økt frykt for at mange spørsmål fortsatt vil være uavklart når båndene brytes om et år. Den uroen bidro altså til at pundet falt 1,2 prosent tirsdag formiddag, melder nyhetsbyrået AFP.

Formaliteter

Senere tirsdag skull Parlamentet samles for første gang etter valget, og de folkevalgte tar da fatt på en del formelle oppgaver. Den første er å velge en leder. Det blir etter alt å dømme Lindsay Hoyle, som ble valgt til å etterfølge John Bercow for halvannen måned siden.

Debatten før ledervalget blir partiledernes første replikkveksling etter valget forrige uke. Statsminister Boris Johnson kommer til Underhuset med et rent flertall i ryggen, mens Labour-leder Jeremy Corbyn sitter på oppsigelse etter å ha varslet sin avgang. Det er også ventet at opposisjonslederen vil få kraftig kritikk fra sine egne når han møter parlamentsgruppen.

Trontale

Etter at lederen er på plass, skal parlamentarikerne tas i ed, noe som er ventet å ta resten av dagen og fortsette på onsdag.

Trontalen og den formelle åpningen av Parlamentet skjer først på torsdag, og fredag legger altså regjeringen på nytt fram utmeldingsavtalen med EU.

Med rent flertall kan statsminister Boris Johnson oppfylle løftet om å «få brexit unnagjort» uten flere utsettelser og ta landet ut av EU 31. januar.

Publisert:

Les også

  1. Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken

  2. Brakvalg for toryene i Storbritannia

  1. Brexit
  2. Boris Johnson
  3. Britisk politikk