Finlands regjering: Sanna Marins narkotest var negativ

Det ble ikke gjort funn av noen ulovlige rusmidler i testen som ble tatt av Finlands statsminister Sanna Marin, opplyser den finske regjeringen.

Finlands statsminister Sanna Marin møtte pressen i Helsingfors fredag og fortalte at hun hadde tatt en narkotest etter en lekket festvideo. Marin begrunnet testen med behovet for «egen juridisk beskyttelse».
  • NTB-DPA
Publisert: Publisert:

Statsministeren delte selv pressemeldingen fra regjeringen på Twitter mandag ettermiddag.

Marin opplyste før helgen at hun hadde tatt en narkotest etter at kritikere reagerte på en video der hun danser og fester. Statsministeren sa samtidig at hun aldri har tatt narkotika, men at hun ville teste seg av hensyn til eget rettsvern og for å oppklare misforståelser.

Prøven av Marin ble tatt 19. august, og regjeringen påpeker at hun selv betaler for kostnadene ved testen.

Prøveresultatene er signert av legen Paavo Halonen, og mer detaljert informasjon om testsvaret er tilgjengelig for mediene, opplyses det mandag.

Hadde ikke ferie

Videoen av en feststemt statsminister har fått mye oppmerksomhet, og det har falt noen tungt for brystet at hun ikke hadde ferie da hun festet med vennene sine.

Enkelte har tolket uttalelser fra andre festdeltakere i videoen som referanser til ulovlige rusmidler. Marin har sagt at hun ikke så noen andre på festen bruke narkotika.

På pressemøtet fredag ble 36 år gamle Marin spurt om hun var i stand til å ivareta statsministervervet mens hun var på fest.

Til det svarte statsministeren at hun ikke kan huske at det noen gang har vært nødvendig for henne å gå på kontoret midt på natten, og hun sa at hun alltid kan nås på telefon.

Støttes av Støre

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til TV 2 at han synes det er urimelig å kritisere Marin.

– Jeg synes det er veldig urimelig. At hun kan gå på en fest og danse med vennene sine, mener jeg er innenfor, og noe et menneske midt i en travel hverdag skal få lov til å gjøre, sier Støre.

Han håper ikke det er for lite rom til at også statsministre kan få svinge seg på dansegulvet.

– Jeg håper ikke det. For meg er det viktig å få danse innimellom, sier statsministeren.

Lovlig

– Regjeringen er alltid i drift, og det kalles ikke inn til møter midt på natten. Dersom det er nødvendig å få tak i meg, er jeg alltid klar til å gjøre jobben min, sa Marin fredag i forrige uke.

Hennes forsvarere sier kritikken mot Marin er latterlig og et uttrykk for misunnelse.

– Jeg brukte ikke narkotika og inntok ikke noe annet bortsett fra alkohol. Jeg danset, sang og festet – helt lovlige ting, sa Marin da videoen ble lekket.

Publisert: