Erdogan: Uaktuelt å holde Tyrkia unna Mosul

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier det er utenkelig at tyrkerne skal stå på sidelinjen under irakernes USA-støttede gjenerobring av storbyen Mosul fra IS.

Her i Bashiqa i Nord-Irak er rundt 500 tyrkiske soldater utstasjonert for å trene lokal milits til kampen mot IS. Bildet viser krigere fra den i hovedsak sunniarabiske styrken som trener i området 6. oktober. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix
 • Inga Sverdrup
  Design
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi kommer til å være med på operasjonen, sa Erdogan i en TV-sendt tale etter at den irakiske regjeringen mandag kunngjorde at det lenge varslede slaget om Mosul er i gang.

– Våre brødre er der, og våre slektninger er der. Det er utelukket at vi ikke skal være involvert, sier den tyrkiske presidenten.

Les også

Norsk soldat klar for kamp mot IS i Mosul

Les også

Irak erklærer seier mot IS i Falluja – retter blikket mot Mosul

Les også

Putin og Erdogan vil gjenopprette forholdet

Under oppkjøringen til det som etter planen skal bli den endelige offensiven mot IS-bastionen Mosul, brøt det ut en heftig ordkrig mellom regjeringene i Ankara og Bagdad. Iraks statsminister Haider al-Abadi har krevd at tyrkiske soldater trekkes ut av Bashiqa i Nord-Irak, hvor de trener opp lokal sunnimilits til kampen mot IS.

– Ingen bør forvente at vi forlater Bashiqa. Vi er der og har utført alle mulige slags operasjoner mot Daesh (IS), sier Erdogan mandag.

Tyrkia har tidligere uttrykt bekymring for at irakisk sjiamilits, samt kurdiske styrker som er alliert med PKK, skal delta i gjenerobringen av Mosul.

Publisert:
 1. Recep Tayyip Erdogan
 2. Irak
 3. Tyrkia

Mest lest akkurat nå

 1. Oppjusterer storm-varselet før uværshelgen: – Det blir utrolig sterke vindkast

 2. Både Berisha og Sebulonsen kan bli solgt i helgen

 3. Bilverksted konkurs

 4. Kaptein Lunden har hentet MF «Ombo» hjem fra Tyrkia: – Du får et forhold til båten

 5. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus

 6. Kvinne siktet for drapsforsøk i Verven – politiet ønsker kontakt med naboer