– Sarkozy mottok en halv milliard kroner fra Gaddafi

Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy er siktet for korrupsjon, mistenkt for å ha tatt imot nærmere 500 millioner kroner i valgkampbidrag fra Gaddafi-regimet.

Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy (t.h.) sammen med Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi i 2007. Fransk påtalemyndighet mistenker at Sarkozy mottok 50 millioner euro i ulovlig valgkampbidrag fra Gaddafi-regimet i 2007. Foto: AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det opplyste kilder i fransk påtalemyndighet til flere internasjonale nyhetsbyråer sent onsdag kveld.

63-åringen satt tirsdag i et 15 timer langt avhør på en politistasjon i Nanterre, nordvest for Paris, men fikk tilbringe natten i sitt hjem i den franske hovedstaden. Onsdag måtte han igjen stille til avhør.

Etter avhørene ble det ifølge kilder med nær kjennskap til saken tatt ut siktelse mot Sarkozy, som mistenkes for å ha tatt imot hele 50 millioner euro, over 470 millioner kroner, fra den libyske diktatoren Muammar Gaddafi til bruk i valgkampen i 2007. Pengene skal ha blitt overlevert i form av kofferter fulle av kontanter.

Sarkozy vant valget og ønsket samme år Gaddafi velkommen til Paris på statsbesøk. I 2011 støttet han imidlertid NATOs militære intervensjon i Libya, som ledet til at Gaddafi ble styrtet og drept av opprørere.

Mistanken mot Sarkozy oppsto i 2012 da medieselskapet Mediapart publiserte et hemmelig dokument fra den libyske sikkerhetstjenesten. I dokumentet, som ble skrevet i 2006, omtales en «overensstemmelse» om å gi 50 millioner euro til Sarkozys valgkamp.

Fransk politi har etterforsket saken siden 2013. Sarkozy har hele tiden benekter anklagene.

Les også

 1. Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy varetektsfengslet

 2. Farlige forbindelser

Publisert:
 1. Nicolas Sarkozy
 2. Korrupsjon
 3. Paris

Mest lest akkurat nå

 1. Viking Stadion AS foreslår kraftig utvidelse

 2. Lisa og Vetle gjorde funn som kan hele Stein­kjerringa

 3. FHI: Koronaviruset kan nå sammenlignes med influensa

 4. Ny, posi­tiv trend på Jær­strendene

 5. Ramponert hytte i Sandnes er til salgs – byantikvaren håper nye kjøpere er årvåkne

 6. Scoret fire i ellevill målfest