Sverige: Hadde Trump rett likevel?

Hadde Trump rett? Spørsmålet stilles av internasjonale medier etter mandagens voldsomme opptøyer i Sverige.

Flere utbrente biler vitner om det som skjedde i Rinkeby utenfor Stockholm mandag kveld.
  • Per Munch
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Utbrente biler, blålys og politibetjenter presset til å skyte mot steinkastende pøbler i innvandrerforstaden Rinkeby nordvest for Stockholm mandag kveld, har fått massiv oppmerksomhet spesielt fra amerikanske medier, fortalte dagsavisen Dagens Nyheter mandag.

Trumps uttalelse

Dette skjer etter at USAs president, Donald Trump, har blitt kritisert og latterliggjort de siste dagene for sine uttalelser på et velgermøte i Florida i helgen. Her snakket han om forbindelsen mellom flyktninger og terrorisme.
– Se bare hva som skjedde i Sverige i går kveld. Sverige! Hvem skulle ha trodd det? Sverige? De har tatt imot veldig mange, og de har problemer som de aldri hadde forestilt seg.

Brannfolk se rpå at flere biler brenner i bydelen Rinkeby utenfor Stockholm.

Denne bemerkningen fikk han voldsom kritikk for av den svenske regjeringen og av tidligere statsminister Carl Bildt siden det på dette tidspunktet ikke hadde vært noen aktuelle opptøyer, men bare en rolig helg med svensk Melodi Grand Prix på tv.

Trumps utsagn baserte seg på hva presidenten hadde hørt i et intervju på Fox News med dokumentarfilmskaperen Ami Horowitz om svenske tilstander generelt.

Etter mandagens voldsomme opptøyer i Rinkeby er imidlertid flere amerikanske medier villige til å gi president Trumps argument litt mer oppmerksomhet.
International Business Times spør retorisk: Hadde Donald Trump rett om Sverige? Mens Washington Post i en nyansert artikkel skriver at «integreringen av innvandrere i det svenske samfunnet er en utfordring som den svenske regjeringen har hatt vansker med å håndtere».

Tullete populist med poeng

At Trumps utsagn om tilstandene i Sverige ble innhentet av virkeligheten gjør imidlertid ikke stort inntrykk på tirsdagens leder i dagsavisen Aftonbladet, som skrev: «Sverige – best i klassen».

Landet er stadig ledende, mener avisen, når det gjelder levestandard, integrering, sikkerhet og respekt for menneskerettighetene. Den svenske historikeren Lars Trägårdh er helt uenig.

– Aftonbladet tar den helt gale lærdommen av hva som nå skjer i Stockholm og det svenske samfunnet. Bare fordi Trump er en tullete populist betyr det ikke at han av og til kan ha rett, sier Trägårdh til Politiken.

Lars Trägårdh, som har tilbrakt store deler av livet sitt i USA, mener at den svenske lederskribenten er fanget i en felle av klassisk svensk selverkjennelse som ble etablert i 1930, da man utviklet et land hvor borger og stat gikk hånd i hånd på veien mot velferdssamfunnet som nå rammes av globaliseringens realiteter.

Nyansert debatt

– Det er en slags patriotisk reaksjon. Problemet er hvis vi simpelthen avviser hva han sier bare fordi vi synes han er en tulling.
Lars Trägårdh ser en mulighet for at svenskene kan bruke oppmerksomheten fra Trump, media og den nylige uroen i Rinkeby til å skape en mer nyansert debatt og slippe ut av sin egen selvtilfredshet.
Akkurat slik det skjedde i Tyskland, som også våknet opp og måtte innse at noe var forandret etter en nyttårsfest i Köln for et drøyt år siden.
– Det er svært viktig at Sverige og Tyskland, de to landene som faktisk har åpnet dørene sine, lykkes med dette store eksperimentet, sier Lars Trägårdh.
– Går det galt er det en katastrofe.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
  1. Carl Bildt
  2. Sverige
  3. Integrering

Mest lest akkurat nå

  1. Kjerkol om omi­kron-smitten: Regjeringen er klar til å innføre nye til­tak

  2. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

  3. Politiet tipset om at det ligger hånd­granater gjemt i skogs­område

  4. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

  5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

  6. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig