Nervepirrende stemmeopptelling i USA – Trump går til domstolene

Joe Biden vant knepent i Wisconsin, leder i Michigan og haler innpå Donald Trump i Pennsylvania. Millioner av poststemmer skal telles, og Trump varsler søksmål.

Valgfunksjonæren Kellie Acors registrerer forhåndsstemmer i Spotsylvania i delstaten Virginia.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det var situasjonen onsdag ettermiddag amerikansk tid, et døgn etter at millioner av amerikanere sto i kø for å stemme og sørget for den høyeste valgdeltakelsen i USA på 120 år – 66,9 prosent.

Et stort flertall av poststemmene kommer etter alt å dømme fra Biden-tilhengere, noe som forklarer at demokraten tok en stadig større andel av stemmene i viktige vippestater utover onsdagen.

Etter et svært jevnt løp innkasserte Biden seieren i Wisconsin, med rundt 20.000 flere stemmer enn Trump. Bare 0,6 prosent skilte dem, og presidentens valgkampsjef har varslet at Trump vil be om en omtelling, slik han har rett til når det skiller mindre enn 1 prosent mellom kandidatene.

I alle valg siden 1928 har kandidaten som har vunnet Wisconsin, også blitt president, og Bidens seier innebærer at han nå har sikret seg 248 valgmenn mot Trumps 214. Det trengs 270 valgmenn for å vinne valget.

Forhåndsstemmer blir sjekket i Detroit.

Krever stans i Michigan

Omtrent samtidig som Biden ble utropt som vinner i Wisconsin av AP og flere andre medier, varslet Trumps valgkampsjef Bill Stepien at de går rettens vei for å få stanset stemmetellingen i vippestaten Michigan, der Biden ledet med 0,7 prosent etter at 94 prosent av stemmene var telt opp.

Stepien hevder at de flere steder har blitt hindret i å observere stemmetelling, noe de lovmessig har rett til. Han har ikke framlagt beviser for påstandene.

Michigan har 16 valgmenn og ble vunnet av Trump i 2016. Før det stemte delstaten for demokratenes kandidater i seks presidentvalg på rad.

Trump ledet lenge opptellingen i Michigan, men onsdag morgen gikk Biden forbi.

Presidenten varslet før valget at han ville utfordre stemmeopptellingen i rettsapparatet, noe han fulgte opp valgnatten ved å si at demokratene forsøker å «stjele» valget, og at landet blir utsatt for storstilt svindel.

Amerikanere som støtter Joe Biden i Detroit i Michigan, ser på mobilene sine når nyheten kommer om at Joe Biden har vunnet i delstaten Wisconsin.

– Skandaløse påstander

Trump hevdet også at han allerede hadde vunnet valget, inkludert de to viktige vippestatene Pennsylvania og Michigan. Uttalelsen kom mens stemmeopptellingen pågikk for fullt, og det gjensto å telle millioner av poststemmer i en rekke vippestater.

Demokratene reagerer sterkt på Trumps uttalelser.

– Presidentens uttalelse i kveld om å forsøke å stanse tellingen av stemmer som er avgitt korrekt, var skandaløs, ukorrekt og noe vi aldri før har hørt, sier Bidens valgkampsjef Jen O’Malley Dillon.

Trumps påstander får imidlertid ingen støtte fra hans mektige partifelle Mitch McConnell, som er republikansk flertallsleder i Senatet.

– Vi vet ikke hvem som har vunnet presidentvalget ennå. Vi venter på dommen fra det amerikanske folket, sa McConnell etter å ha sikret seg gjenvalg til Senatet.

Skuffende for Demokratene

Demokratene hadde på forhånd håpet på en brakseier til Biden i tråd med meningsmålinger, men tok ingenting for gitt. Resultatene som tikker inn fra kongressvalget, er også skuffende, der det ser ut til at Republikanerne beholder flertallet i Senatet, mens Demokratenes flertall minsker i Representantenes hus.

Når det endelige valgresultatet blir klart, er fortsatt uklart.

I Pennsylvania har guvernør Tom Wolf varslet at opptellingen muligens ikke blir ferdig onsdag, men vil måtte fortsette torsdag. Der står hele 20 valgmenn på spill. Onsdag ettermiddag varslet Trumps valgkampteam at de også går til søksmål her. Begrunnelsen er mangel på «innsyn», og at Trumps observatører blir hindret.

Den svært viktige vippestaten har besluttet at alle poststemmer som er stemplet innen fristen på valgdagen, skal telles såfremt de mottas innen tre dager etter valget.

Onsdag morgen ledet Trump med 11 prosentpoeng foran Biden. Men da 85 prosent av stemmene var telt opp, hadde Trumps ledelse krympet til 6,5 prosentpoeng, ifølge AP.

En av tilhengerne til president Donald Trump i Las Vegas reagerer etter å ha fått nyheter om gode resultater for Joe Biden.

Samler inn penger

Presidenten trenger imidlertid penger for å gjennomføre søksmålene, og siden midnatt har Trumps valgkampteam sendt ut seks eposter til støttespillere der de ber om penger, ifølge CNN. Alle epostene skal inneholde påstanden om at demokratene forsøker å «stjele valget».

Også Biden har begynt å samle inn penger til en mulig rettstvist.

– For å sikre oss at hver eneste stemme blir telt, kommer vi til å sette sammen det største forsøket på å beskytte valget som noen gang har blitt satt sammen. Det er for at Donald Trump ikke får bestemme utfallet av valget – det amerikanske folket gjør det, skriver Biden på Twitter.

Florida og Texas til Trump

Blant delstatene som Demokratene hadde håpet på å vinne, var Florida, som med sine 29 valgmenn er den største av vippestatene, men allerede få timer etter at valglokalene stengte, var det klart at delstaten gikk til Trump, ikke minst på grunn av Bidens relativt dårlige oppslutning blant velgere med latinamerikansk bakgrunn.

Demokratene greide heller ikke å sikre seg den tradisjonelt republikanske delstaten Texas. Men i Arizona innkasserte Biden seieren, kunne AP fastslå da 80 prosent av stemmene var telt opp. Delstaten har de siste valgene vært trygt republikansk territorium.

Publisert: