Midtøsten-ekspert: Begge parter kan kalle seg seiersherrer

Det er fortsatt mye usikkerhet rundt våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas, mener svensk Midtøsten-ekspert. Spørsmålet er først og fremst om den vil holde.

Palestinske kvinner i Ramallah på Vestbredden protesterer mot de israelske angrepene mot Gazastripen torsdag, noen timer før våpenhvilen ble kunngjort.
  • NTB-TT
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Torsdagens beskjed om en våpenhvile var ventet, konstaterer Anders Persson, universitetslektor og Midtøsten-ekspert ved Linnéuniversitetet.

Etter at USAs president Joe Biden onsdag uttalte at han forventet en rask nedtrapping, var en våpenhvile nært forestående, mener han.

– Men det er uklart hva våpenhvilen innebærer. Mange kaller det for en minimalistisk våpenhvile, der man kun bytter ro mot ro, sier Persson, som uansett tror at partene mener alvor.

– Som en dårlig film

Ifølge helsemyndigheter på Gazastripen har dødstallet på palestinsk side steget til 232 etter elleve dager med israelske angrep. 65 av ofrene var barn, ifølge Hamas.

Israel oppgir at tolv personer er drept av raketter avfyrt av palestinske grupper, hvorav to var barn.

– Vi har sett den dårlige filmen spilles av ganske mange ganger tidligere, med våpenhviler som holder i noen år. I dette tilfellet kan begge sidene presentere seg som seiersherrer, sier Persson.

Israel mot nyvalg?

Like etter at Israel kunngjorde våpenhvilen torsdag kveld, fortsatte de israelske luftangrepene mot Gazastripen.

– Politisk sett er Netanyahu også en vinner, mye peker på at han kommer til å kunne utnevne en ny regjering igjen, eller utlyse nyvalg, noe han også vil. Begge parter tjener internt på dette, sier han.

Persson understreker at de siste dagene har vist at det ikke er mulig å glemme den israelsk-palestinske konflikten. De som har forsøkt å nedprioritere den, har mislyktes.

– Den er på toppen av dagsordenen igjen, og ideen om at den kommer til å holde seg i ro framover eller løse seg selv, er helt enkelt ikke riktig, sier han.

Publisert: