Trump fordømmer støttespillere som stormet Kongressen

USAs president Donald Trump kaller stormingen av Kongressen for et «avskyelig angrep» og sier de skyldige skjemte ut demokratiet.

USAs president Donald Trump fordømmer stormingen av Kongressen. Her snakker han til støttespillere, som mange mener ble oppildnet av presidenten til å ta seg inn i Kongress-bygningen, før uroen brøt ut.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Som alle amerikanere er jeg sjokkert av volden, lovløsheten og galskapen, sier Trump i en video publisert torsdag kveld.

Videre hevder Trump at han «umiddelbart» innkalte nasjonalgarden da uroen oppsto onsdag, etter at en rekke medier har meldt at Trump motsatte seg dette, og at det var visepresident Mike Pence som gjorde det.

– Demonstrantene som tok seg inn i Kongressen har skjemt setet til det amerikanske demokratiet, sier han, og lover at de som brøt loven, vil bli straffeforfulgt.

Videre anerkjente Trump at Joe Bidens valgseier nå er godkjent av Kongressen og at en ny regjering vil komme på plass 20. januar. Trump lover at han nå vil fokusere på å bidra til en ryddig maktovertakelse, og sier at det nå er tid for «helbredelse og forsoning».

Enden på presidentperioden innebærer imidlertid ikke at Trump er ferdig i amerikansk politikk:

– Vår utrolige reise har bare nettopp begynt, sier Trump.

Kommentarene står i sterk kontrast til dem han kom med onsdag, der han i en video gjentok grunnløse påstander om valgfusk, mens han ba demonstrantene gå hjem og understreket at han «elsker» og «forstår» dem.

Se talen her:

Les også

Siste nytt om valget i USA

Publisert: